DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

De ce Bitcoin ar putea fi ferit de o criză mondială a burselor (analiză)

The Wall Street Journal
wall street bursa

Lipsa de integrare a BTC cu finanțele tradiționale și incapacitatea sa de a fi vândut cu forță pentru a acoperi pierderile financiare înseamnă că prețul s-ar putea să nu „se prăbușească” dacă există o criză globală a pieței bursiere.

Unul dintre motivele care stau la baza volatilității Bitcoin ( BTC ), oscilațiile substanțiale ale prețurilor care apar în mod regulat, este discrepanța cazurilor sale de utilizare. Unii experți îl consideră „aur digital”, un depozit de valoare cu adevărat rar și perfect (SoV). Alții consideră bitcoin un proiect tehnologic sau un tip de software cu o rețea corespunzătoare.

Adoptarea Bictoin în El Salvador ca mijloc legal de plată va demonstra probabil funcționalitatea mijloacelor de schimb (MoE) pe care rețeaua Lightning le oferă. Soluția de scalare Layer-2 permite transferuri instantanee și incredibil de ieftine, deși necesită tranzacții regulate în lanț pentru a intra sau a ieși din această rețea paralelă.

Citește și Acum 100 de ani, Henry Ford propunea o 'monedă energetică' pentru a înlocui aurul

Pe măsură ce aceste narațiuni despre Bitcoin se schimbă în timp, la fel și corelația BTC cu activele tradiționale. De exemplu, au existat perioade susținute de o corelație puternică cu aurul.

Accidentul din martie 2020 a fost devastator pentru aproape fiecare clasă de active, dar modelul de recuperare care a urmat acelor șase sau șapte luni a fost practic identic pentru aur și Bitcoin. În mod curios, mișcarea opusă a avut loc în 2021, afișând o corelație inversă între cele două active, conform cointelegraph.com

Pe de altă parte, Bitcoin a început să imite piața de valori din Hong Kong, măsurată de Hang Seng Index (HSI). Printre componentele sale de top se numără Tencent, Alibaba și Meituan, care sunt companii de tehnologie asiatică de miliarde de dolari.

Această schimbare a perspectivei investitorilor - de la urmărirea prețului aurului la acțiuni tehnologice - ne pune întrebarea dacă Bitcoin va ceda la mișcarea descendentă Hang Seng văzută în ultimele 90 de zile. Are sens să te decuplezi chiar acum? Dacă da, Bitcoin va continua să acționeze ca un refugiu sigur pe fondul unei corecții generale?

Pe 14 septembrie, cel de-al doilea mare dezvoltator imobiliar din China, Evergrande Group , a anunțat că o scădere semnificativă a vânzărilor a forțat compania să amâne plățile peste datoria sa. Această companie unică are datorii de peste 300 miliarde de dolari, ceea ce, potrivit analiștilor, ar putea avea un impact grav pe piața mai largă.

În august, vânzările cu amănuntul ale Chinei au dezamăgit la 2,5% față de anul precedent, unde investitorii se așteptau la o rată de creștere de 7%. Evident, creșterea și economia au fost puternic afectate în 2020 de reacția guvernelor la focarul Covid-19.

Cu toate acestea, trebuie să se ia în considerare faptul că cele mai influente bănci centrale practică rate de dobândă aproape zero sau chiar negative începând cu primul trimestru al anului 2020. Astfel, dacă economia nu reușește să câștige impuls pe fondul pachetelor de stimuli de mai multe miliarde de dolari, nu există prea multe lucruri care să poată fi făcut pentru a preveni o corecție generalizată a pieței bursiere și pierderile potențiale pe piețele datoriilor.

Problema este: Bitcoin ar putea avea 12 ani, dar nu s-a confruntat niciodată cu o criză economică semnificativă, cel puțin nimic care să pună în pericol piețele globale ale datoriilor cu 250 de miliarde de dolari. Prin urmare, orice analiză sau estimare va produce probabil o evaluare credibilă.

Cu toate acestea, criptomoneda are un avantaj față de piețele tradiționale, cum ar fi imobiliare comerciale, acțiuni și obligațiuni. Împrumutătorii vor exclude aceste active în cazul în care clienții nu își achită plățile, ceea ce adaugă o presiune suplimentară, deoarece banca sau instituția nu are niciun interes să le păstreze.

Pe de altă parte, în general, Bitcoin și criptomonedele nu pot fi utilizate ca garanție.

În ceea ce privește lichidările la termen de miliarde de dolari Bitcoin pe piețele instrumentelor derivate, acestea sunt doar instrumente sintetice. Fără îndoială, aceste evenimente vor avea un impact asupra prețului, dar la sfârșitul zilei, BTC efectiv rămâne la bursa instrumentelor financiare derivate. Se mută exclusiv din soldul lung (cumpărător) în contul scurt (vânzător).

Până când Bitcoin devine complet înrădăcinat pe piețele financiare și acceptat ca garanție și depozite, riscul sistemic pe termen mediu pentru criptomonedă este mai mic decât piața tradițională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.