Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acum 100 de ani, Henry Ford propunea o 'monedă energetică' pentru a înlocui aurul

history.com
Henry Ford

În 1921, industrialul american Henry Ford a propus crearea unei „monede energetice” care ar putea sta la baza unui nou sistem monetar - oferind asemănări izbitoare cu sistemul electronic de numerar peer-to-peer descris în cartea albă Satoshi Nakamoto Bitcoin ( BTC ) din 2008.

Bitcoin ca monedă energetică

La 4 decembrie 1921, New York Tribune a publicat un articol care subliniază viziunea lui Ford de a înlocui aurul cu o monedă energetică care credea că ar putea rupe strânsoarea elitelor bancare asupra bogăției globale și ar putea pune capăt războaielor. El a intenționat să facă acest lucru construind „cea mai mare centrală electrică din lume” și creând un nou sistem valutar bazat pe „unități de putere”.

Ford, care a fondat Ford Motor Company în 1903, a declarat publicației:

„În cadrul sistemului valutar al energiei, standardul ar fi o anumită cantitate de energie exercitată timp de o oră, care ar fi egală cu un dolar. Este pur și simplu un caz de a gândi și a calcula în termeni diferiți de cei stabiliți de grupul bancar internațional la care ne-am obișnuit atât de mult încât credem că nu există un alt standard dorit. ”

Detaliile referitoare la valorile valutare „vor fi elaborate atunci când Congresului îi va fi interesat să audă despre asta”, a spus el.

Deși Ford nu a reușit niciodată să-și promoveze viziunea asupra unei monede complet susținute, bitcoin a apărut ideea aparent un secol mai târziu. Din 2009, mai mult de 18,8 milioane BTC au fost create prin extragerea intensivă a energiei, care necesită calculatoare pentru a rezolva probleme matematice din ce în ce mai complexe. Acest proces de extragere a dovezilor de muncă a atras critici grele asupra presupusului său impact asupra mediului - o afirmație miopă care ignoră abilitatea Bitcoin de a accelera trecerea la energia regenerabilă, conform cointelegraph.com

Înlocuirea aurului, încheierea războaielor

Despre relația dintre aur și război, Ford a explicat:

„Răul esențial al aurului în relația sa cu războiul este faptul că acesta poate fi controlat. Rupe controlul și oprești războiul. ”

Unele dintre cele mai înflăcărate suporturi ale Bitcoin consideră că principiile solide ale criptomonedei ar putea elimina războiul prin reducerea capacității statului de a finanța conflictele prin inflație. În timp ce standardul aur face ca guvernele să își umfle moneda mai greu, „bancherii internaționali”, așa cum a explicat Ford, au controlat cea mai mare parte a ofertei de lingouri. Acest proces de control și acumulare a mărfurilor prețioase a permis elitei financiare să creeze o piață activă pentru bani, care a prosperat în timpul războiului.

Resturile etalonului aurului au fost abandonate în 1971 de președintele american Richard Nixon, care a spus că guvernul său va suspenda temporar convertibilitatea între dolari și lingouri. Așa-numitul standard cvasi-aur va dura până în 1973, toate definițiile care leagă dolarul de lingouri înlăturate până în 1976. Cu toate acestea, efectiv, sistemul etalonului aur a fost eliminat de guvernul britanic în 1931, SUA urmând procesul de doi ani. mai tarziu.

Articolul New York Tribune a circulat sâmbătă pe pagina r / CryptoCurrency a Reddit, unde a primit voturi pozitive considerabile. În timp ce Satoshi Nakamoto nu l-a menționat niciodată pe Henry Ford în postările de pe forum online, unii utilizatori ai Reddit au speculat că creatorul Bitcoin ar fi putut fi influențat de regretatul industrial. Alții au spus în glumă că Satoshi era de fapt reîncarnatul lui Ford, având în vedere credința aparentă a acestuia din urmă în reîncarnare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.