Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce cred că este necesară eliminarea testelor de evaluare din clasele primare și a testelor grilă?

De ce cred că este necesară eliminarea testelor de evaluare din clasele primare și a testelor grilă de la evaluarea națională?

1. Pentru că ele antrenează execuția mecanică a unor operațiuni repetitive care nu au nicio legătură cu asimilarea de valori, nici cu meseriile și economia viitorului. Roboții fac deja aceste operațiuni.

2. Pentru că ele antrenează memoria, rezistența fizică și supunerea. Școala a cultivat aceste aptitudini timp de decenii pentru prima și a doua revoluție industrială. Acesta este trecutul în învățământ.

3. A treia revoluție industrială pe care am trăit-o împreună și a patra revoluție industrială care este în plină desfășurare și care va marca următoarele trei decenii are nevoie de cu totul și cu totul alte abilități: de creativitate, de comunicare, antreprenoriale, de alfabetizare digitală și alfabetizare tehnologică. Educația românească preuniversitară trebuie să se adapteze rapid la acestea și să recurgă la abordări interdisciplinare care cultivă aptitudinile fiecărui copil în parte, creativitatea și moralitatea, cultura și tradițiile românești, generozitatea și virtuțile colaborării, dacă nu dorim să formăm o "clasă socială a oamenilor inutili", despre care Yuval Harari vorbește deja din anul 2013.

În mileniul al treilea, educația performantă este un proces social, o explorare împreună cu profesorul, generatoare de întrebări și de curiozități, o îmbinare de științe orizontale și verticale, în care matematica este o știință a vieții, nu exerciții mecanice fără semnificație pentru elevi. Economia și afacerile viitorului vor fi complet diferite față de ceea ce vedem azi în jurul nostru, iar schimbările vor fi foarte rapide. Generațiile tinere nu mai trebuie pregătite pentru meseriile care vor dispărea în viitorul apropiat.

Cel puțin, asta am aflat de la cele mai bune școli ale lumii din prezent.
Spun toate acestea pentru că, de câteva luni, studiez cum vor arăta economia și afacerile viitorului și îmi dau seama cât de periferică este România și cât de mici și inadecvați suntem în dezbaterea publică. Spun asta în calitate de mama. Spun asta în calitate de cadru universitar în permanent contact cu studenții și cu creatorii de locuri de muncă.

Sunt curioasă să vă aud și părerile dvs, părinți, profesori, elevi sau studenți, angajatori și angajați: andreea.paul@inaco.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.