Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce durează un an emiterea rezultatului la analizele pentru droguri. Hârtiile sunt plimbate dintr-un birou într-altul luni de zile

Testare, canabis, drugtest

Șoferii care ajung în situația să fie testați pozitiv cu aparatele DrugTest folosite de poliția rutieră așteaptă un an de zile pentru rezultatele oficiale venite de la Institutul de Medicină Legală.

Aici ajung probele biologice prelevate în spitale după testul rapid cu rezultat pozitiv. În toată această perioadă, cât documentele sunt plimbate dintr-un birou într-altul la propriu, șoferului îi este suspendat dreptul de a conduce.

Această procedură greoaie nu face altceva decât să încalce drepturi și libertăți ale părților din dosare penale, este concluzia instituției Avocatului Poporului, care a făcut verificări atât la Direcția Generală a Poliției Municipiului București, dar și la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, la solicitarea unui șofer pățit.

În data de 14 iulie 2023, un cetățean român se adresează Avocatului Poporului, reclamând faptul că i-au fost recoltate probe biologice în data de 25.09. 2022, iar până la momentul depunerii petiției nu primise niciun rezultat, perioadă în care nu a avut dreptul să conducă, permisul fiind suspendat conform procedurilor.

Un reprezentant al Avocatului Poporului a făcut verificări la ambele instituții implicate: INML și poliție, iar concluziile sunt de-a dreptul scandaloase.

Pur și simplu documentele aferente analizelor de sânge sunt plimbate dintr-un birou într-altul, de la un serviciu la altul, luni de zile.

Procedura a fost catalogată de Avocatul Poporului drept una ”dificilă”, cu ”decalaje mari de timp”, conducând astfel la ”încălcarea de drepturi și libertăți ale părților din dosarele penale”.

Cercetarea a evidențiat faptul că analiza probelor prelevate de la șoferul în cauză în septembrie 2022 a fost finalizată în mai 2023, iar factura fiscală a fost emisă de INML abia în august 2023, la poliție ajungând zece zile mai târziu.

În noiembrie 2023 această factură nu fusese încă achitată de către poliție.

Din informațiile furnizate de către instituțiile implicate în procesul de emitere a buletinelor de analize toxicologice (emiterea facturilor aferente serviciilor de către INML ”Mina Minovici”, transmiterea acestora către D.G.P.M.B. – în calitate de ordonator principal de credite, redistribuirea facturilor către subunitatea care a solicitat analiza, întocmirea raportului motivat de subunitate în vederea achitării facturii, trimiterea acestuia la D.G.P.M.B pentru a fi achitată factura) a rezultat faptul ca procedura este una dificilă, cu decalaje mari de timp, conducând astfel la încălcarea de drepturi și libertăți ale parților din dosarele penale, a concluzionat reprezentantul Avocatului Poporului.

Această instituție nu poate face prea mult pentru rezolvarea problemei. Singura armă cu care luptă Avocatul Poporului fiind ”recomandarea”.

Astfel, celor două instituții li s-a recomandat să conceapă alte proceduri astfel încât să se reducă timpii de așteptare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.