Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce e important să plece Oprea. Efectul Gigină asupra ”puterii oculte”

Lăsând la o parte echilibristica și combinațiile politice trecătoare și cu relevență limitată în timp, decisiv este raportul de putere dintre stat și societate civilă, dintre televiziuni și internet, dintre grupări de propagandă politică și libertatea din social media, dintre fatalismul conspiraționist și gândirea liberă.

Cine câștigă din înfrângerea lui Oprea?

  • Societatea civilă
  • Internetul, presa online și social media
  • Partidele politice și Parlamentul

Cine pierde din înfrângerea lui Oprea?

  • Instituțiile birocratice de forță (servicii, justiție)
  • Televiziunile și trusturile clasice de presă
  • Grupările de putere din jurul executivului (Președinte, Guvern)

Gabriel Oprea e considerat unul dintre cei mai puternici politicieni români, reprezentant direct al serviciilor. Până mai ieri politicienii vorbeau în șoaptă despre el și foarte mulți jurnaliști sau politicieni erau convinși că e intangibil, că e ținut în brațe de servicii, justiție și liderii nației, de la Iohannis la Dragnea și Ponta.

Într-o societate bolnavă de conspiraționism și paralizată de fatalitate, convinsă că singura putere relevantă e a stăpânirii cu epoleți, înfrângerea lui Oprea, considerat copilul răsfățat al ocultei cu epoleți, este extrem de importantă și binevenită. Acesta este efectul Gigină.

Majoritatea liderilor de opinie, politicienilor și jurnaliștilor, mai ales cei din urmă, sunt obsedați de conspirații și sunt convinși că orice mișcă în lumea asta e rezultatul voinței oculte. Din 1989 încoace totul a fost atent planificat și executat de servicii, de la Revoluție la prețul la ceapă în Piața Sălăjan. Alegerile din 2004, 2009 și 2014 au fost decise de servicii și americani, Geoană, Ponta și Dragnea au fost puși în fruntea PSD de servicii și americani, Oprea însuși e născut din servicii și americani.

Sunt convins că și după ce va cădea Oprea, o bună parte din acești lideri de opinie din politică și presă vor spune că totul a fost o conspirație pusă la cale și executată de grupările oculte din servicii la ordinul și cu sprijinul americanilor, germanilor, rușilor etc.

Cauza acestor explicații e frica de necunoscut și imprevizibil. Din această frică s-au născut conspirațiile despre 9/11 ca inside job. ”Nu suntem la mâna teroriștilor și a hazardului. Totul e controlat de guvern. Răul e previzibil și controlabil.” E o reacție de apărare împotriva fricii de necunoscut. La fel și politicienii și jurnaliștii români. ”Totul se întâmplă conform unui plan bine stabilit.” Explicația unei lumi haotice și imprevizibile îngrozește. Așa s-a născut religia ”serviciile și geopolitica”. Serviciile și marile puteri (americanii, germanii, rușii) decid. Ei au făcut Revoluția, eu i-au pus și dat jos pe Iliescu, Constantinescu, Năstase, Băsescu, Iohannis, Ponta sau Oprea, ei au decis rezultatele alegerilor, ei fac mitinguri și conduc ong-urile. ”Va fi bine, ne salvează serviciile și americanii, nu vă fie frică de viitor.”

Înfrângerea lui Oprea în fața opiniei publice e importantă în economia relațiilor de putere dintre stat și societatea civilă. ”Puterea ocultă” (adică serviciile și justiția, împreună cu politicienii de top și americanii - deși nu vorbim de un grup omogen, cu acțiuni comune și premeditate, vorbim mai degrabă de un mit bine întreținut) trebuie să se repoziționeze și să-și schimbe tactica.

S-a văzut că Traian Băsescu, Alina Bica, Elena Udrea, Monica Macovei, George Maior și Daniel Morar nu erau indispensabili și de neînlocuit. Nici Gabriel Oprea nu e.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.