Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce emit oamenii radiații și ce riscuri sunt

LiveScience
Radiatii

Explicația științifică este că oamenii și toate obiectele din jur emit radiații, ceea ce ar putea părea neobișnuit la început. Dar de ce oamenii emit radiații?

Oamenii emit în mare parte radiații infraroșii, adică radiații electromagnetice cu o frecvență mai mică decât lumina vizibilă, conform descopera.ro.

Toate obiectele cu o temperatură diferită de zero emit radiații termice, inclusiv oamenii. Acest fenomen nu se limitează doar la oameni. De fapt, radiațiile termice și radiațiile infraroșii nu sunt același lucru. Radiația termică reprezintă totalitatea undelor electromagnetice emise de un obiect ca rezultat al temperaturii sale, incluzând unde radio, infraroșii și chiar lumina vizibilă. Radiațiile infraroșii sunt doar o parte a radiației termice.

Desigur, cei doi termeni pot fi confundați, deoarece majoritatea radiațiilor termice emise de obiecte aflate într-o temperatură confortabilă pentru oameni sunt predominant radiații infraroșii. Cu toate acestea, pe măsură ce temperatura unui obiect crește, vârful spectrului radiațiilor termice se deplasează către frecvențe mai înalte.

De exemplu, Soarele, care este foarte fierbinte, emite în principal radiație termică sub forma luminii vizibile și a radiațiilor apropiate de infraroșu.

Ce tip de radiații emit oamenii

Oamenii emit radiații termice din cauza temperaturii lor. Diferite persoane emit cantități diferite de radiații în momente diferite, dar aceste variații indică doar diferențele de temperatură și nu sunt influențate de caracteristici precum greutatea, înălțimea, starea emoțională sau starea spirituală.

Este important să menționăm că imaginile termice obținute cu ajutorul camerelor infraroșu reflectă doar temperatura pielii unei persoane și nu pot fi utilizate pentru diagnosticarea afecțiunilor care se dezvoltă sub piele.

Hainele, de obicei, blochează radiațiile infraroșii, astfel că o persoană va emite mai multe radiații atunci când nu poartă îmbrăcăminte în comparație cu momentul în care este îmbrăcată.

Orice persoană care a utilizat o cameră cu infraroșu poate confirma acest aspect.

Deși radiațiile infraroșii sunt neionizante și nu pot provoca cancer, ele sunt prezente în jurul nostru în mod constant. Obiecte precum stânci, copaci, scaune, mese și pereți emit constant radiații infraroșii. În general, oamenii nu emit alte forme de radiație decât radiația termică. Cu toate acestea, există alimente care pot conține cantități mici de elemente radioactive. De exemplu, nucile braziliene și bananele conțin astfel de elemente, dar în cantități prea mici pentru a avea un impact asupra sănătății sau a fi observabile. În cazul unor scanări medicale care implică utilizarea unui agent de contrast radioactiv, o persoană poate emite temporar cantități mai mari de radiații, dar acestea sunt totuși neglijabile și nu au efect asupra vieții de zi cu zi sau asupra sănătății.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.