Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este bun frigul pentru buzunarul tău: efect după valul de aer rece din Europa

pixabay
patura, frig

Temperaturile mai reci și ploile pun presiune asupra prețurilor spot ale gazelor în Europa. Între timp, Asia intră în cel mai fierbinte sezon, ceea ce oferă un sprijin fundamental prețurilor mondiale.

Tranzitul ucrainean

Operatorul ucrainean GTS (OGTSU) a acceptat joi o cerere din partea Gazprom pentru transport în valoare de 42,4 milioane de metri cubi, a declarat compania ucraineană, relatează Interfax. Miercuri, cifra a fost aceeași. Capacitățile sunt declarate doar la unul dintre cele două puncte de intrare în sistemul de transport al gazelor din țară - stația de măsurare a gazelor Sudzha. De-a lungul coridorului prin GIS "Sokhranivka" cererea nu a fost acceptată.

Piața europeană

Producția de energie eoliană în Europa a rămas marți la niveluri modeste. Miercuri, turbinele eoliene au reușit să furnizeze doar 14,5% din necesarul de energie electrică al regiunii, potrivit asociației WindEurope. În același timp, media de la începutul lunii a fost de 13,6%.

Prețul spot în Europa a pierdut 10% miercuri. Contractul pentru ziua următoare la hub-ul TTF din Olanda s-a încheiat la 331 de dolari pe mia de metri cubi.

Există un decalaj vizibil în prețurile GNL (gaz natural lichefiat) în Asia comparativ cu Europa. Contractele futures pe septembrie pe indicele JKM Platts (Japan Korea Marker, reflectă valoarea de piață spot a bunurilor livrate în Japonia, Coreea de Sud, China și Taiwan) se tranzacționează la 396 dolari. Contracte futures pe GNL (LNG North West Europe Marker) - 347 USD.

Stocuri în Europa

Europa continuă să pompeze gaz în instalațiile de stocare. Nivelul actual al stocurilor a ajuns la 84,25%, ceea ce este cu 15 puncte procentuale mai mare decât media pentru aceleași date din ultimii cinci ani, potrivit Gas Infrastructure Europe.

În timpul zilei gaziere din 25 iulie, rezervele au fost majorate cu 0,24 puncte procentuale. Ritmul injectării este încă considerabil mai mic decât nivelurile obișnuite din ultimii cinci ani. Cu toate acestea, dacă această intensitate este menținută pe tot parcursul verii, va fi posibil să se atingă nivelul țintă de 90% din capacitatea de stocare până la sfârșitul lunii septembrie.

Terminalele GNL europene au funcționat cu o capacitate medie de 63% în iunie, iar de la începutul lunii iulie, sarcina medie a fost de doar 57%.

Un val de aer polar a pătruns în România: temperaturile au scăzut drastic. Când va reveni canicula

Stocurile din SUA

Starea stocurilor din instalațiile UGS din SUA devine din ce în ce mai importantă, deoarece țara crește în mod activ exporturile. Cea mai mare fabrică americană de GNL, Freeport LNG, a reluat funcționarea tuturor celor trei linii de lichefiere. Acest lucru reduce excesul de gaz de pe piața locală și crește aprovizionarea în lume.

SUA continuă sezonul de pompare. În următoarea săptămână de raportare, rezervele de gaze au crescut cu 1,2 miliarde de metri cubi, ceea ce este puțin mai mic decât volumul standard pentru această perioadă a anului.

Nivelul actual al rezervelor din țară este de 62%, ceea ce este cu 14 puncte procentuale mai mare decât media din ultimii cinci ani, potrivit Energy Information Administration (EIA) din cadrul Ministerului Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.