Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este, de fapt, atât de important Nigerul pentru SUA și Europa: ultima decizie a puciștilor toarnă gaz pe foc

Lovitura de stat din Niger are parte de o evoluție care va duce țara în pragul unui război cu efecte devastatoare. Europa, SUA, China și Rusia stau cu ochii pe Niger, o țară cu zăcăminte importante de uraniu și petrol, iar instalarea unei junte militare la conducere va schimba radical și relațiile comerciale.

Nigerul şi-a închis duminică spaţiul aerian, invocând ameninţarea unei intervenţii militare din partea blocului regional vest-african, după ce puciştii au respins un termen limită pentru repunerea în funcţie a preşedintelui destituit al ţării, relatează Reuters.

Mai devreme, mii de susţinători ai juntei s-au strâns pe un stadion din Niamey, capitala ţării, salutând decizia de a nu ceda presiunilor externe de a ceda până duminică în urma preluării puterii la 26 iulie, informează News.ro.

Uraniul și petrolul sunt miza

Lovitura de stat, a şaptea în Africa Centrală şi de Vest în decurs de trei ani, a zguduit regiunea Sahel. Având în vedere bogăţiile sale în uraniu şi petrol şi rolul său esenţial în războiul cu militanţii islamişti, Nigerul este important pentru SUA, Europa, China şi Rusia.

Şefii apărării din cadrul Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au convenit asupra unui posibil plan de acţiune militară, inclusiv când şi unde să lovească, în cazul în care preşedintele reţinut, Mohamed Bazoum, nu este eliberat şi repus în funcţie până la termenul limită.

"În faţa ameninţării de intervenţie care devine tot mai evidentă ... spaţiul aerian nigerian este închis începând de astăzi", a precizat un reprezentant al juntei într-o declaraţie la televiziunea naţională, duminică seara.

El a precizat că a avut loc o desfăşurare prealabilă de forţe în două ţări din Africa Centrală în vederea pregătirii unei intervenţii, dar nu a oferit detalii.

"Forţele armate nigeriene şi toate forţele noastre de apărare şi de securitate, cu sprijinul nemijlocit al poporului nostru, sunt gata să apere integritatea teritoriului nostru", a declarat el.

Difuzând melodii militare şi folosind vuvuzele, peste 100 de susţinători ai juntei au pichetat în acest weekend în apropierea unei baze aeriene din Niamey - parte a unei mişcări cetăţeneşti pentru a oferi rezistenţă non-violentă în sprijinul juntei, dacă va fi nevoie.

În timp ce organizatorii scandau "Vive Niger", o mare parte din emoţie părea îndreptată împotriva ECOWAS, precum şi împotriva fostei puteri coloniale Franţa, care a declarat sâmbătă că va sprijini eforturile regionale de a răsturna lovitura de stat, fără a preciza dacă aceasta includea asistenţă militară.

"Poporul nigerian a înţeles că aceşti imperialişti vor să ne provoace dispariţia. Şi, cu voia lui Dumnezeu, ei vor fi cei care vor avea de suferit pentru asta", a declarat pensionarul Amadou Adamou.

Săptămâna trecută, Nigerul a revocat acordurile de cooperare militară cu Franţa, care are între 1.000 şi 1.500 de soldaţi în această ţară.

Emisiunile de televiziune de duminică au inclus o masă rotundă privind încurajarea solidarităţii în faţa sancţiunilor ECOWAS, care au dus la întreruperi de energie electrică şi la creşterea preţurilor la alimente.

Ameninţarea militară a blocului a declanşat temeri legate de un nou conflict într-o regiune care se luptă deja cu insurecţia islamistă care a ucis mii de persoane şi a forţat milioane de oameni să fugă.

Orice intervenţie militară ar putea fi complicată de promisiunea juntelor din Mali şi Burkina Faso, ţări vecine, de a lua apărarea Nigerului dacă va fi nevoie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.