Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este important screeningul persoanelor cu cancer renal în familie?

dr gingu

Pacienții care au avut cazuri de cancer în familie (în special cancere ale părinților), ar trebui să efectueze teste de screening cu aproximativ 10 ani mai devreme decât vârsta la care părinții lor au fost diagnosticați cu neoplazii.

Este și cazul tumorilor renale, care pot evolua fără simptome pentru perioade de timp îndelungate. Din acest motiv, depistarea lor în stadii avansate poate implica afectarea severă a rinichiului, cu necesitatea unei nefrectomii radicale sau chiar diagnosticarea în stadii depășite chirurgical.

Elena, în vârstă de 50 de ani, deși avusese cazuri de cancer renal în familie (tatăl și o altă rudă apropiată), nu a fost alarmată de valorile tensionale foarte mari, în absența vreunor eforturi. După mai multe vizite la diferiți medici cardiologi de renume, Elenei i s-a recomandat, printre alte investigații, și efectuarea unei ecografii abdominale. La ecografie, medicul a observat o formațiune suspectă pe rinichiul stâng și a solicitat investigații suplimentare la medicul urolog.

„Pentru că tatăl meu a fost operat cu succes pentru cancer la rinichiul drept, în urmă cu 13 ani, la Conf. Dr. Constantin Gîngu, la fel și cumnatul meu și alte cunoștințe, l-am sunat pe Conferențiarul Gîngu și l-am rugat să mă primească la consult. Am programat consultul și apoi am efectuat toate analizele indicate.”

Investigația CT efectuată la Spitalul Clinic SANADOR a stabilit diagnosticul de tumoră renală stângă și tumoră suprarenaliană (feocromocitom). Intervenția chirurgicală realizată de echipa condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu a inclus nefrectomie radical (excizia totală a rinichiului) și suprarenalectomie stângă laparoscopică în același timp operator, cu rezultate foarte bune și evoluție postoperatorie favorabilă. Ulterior, pacienta a revenit la valori tensionale normale și la o stare generală de sănătate mult ameliorată.

„M-am refăcut foarte repede și, în prezent, mi-am reluat toate activitățile uzuale. Singura interdicție este ridicatul greutăților, în rest, toată ziua, sunt prin grădină.  Sunt extrem de fericită și vreau să vă spun că, în localitatea noastră, Conf. Gîngu este foarte cunoscut și iubit și cu toții îl recomandăm pentru probleme legate de rinichi. Este eroul familiei noastre! Îi doresc multă sănătate și să continue să ajute cât mai mulți pacienți!”, mărturisește Elena.

Nefrectomia (excizia parțială sau totală a rinichiului), intervenția chirurgicală urologică cu grad ridicat de dificultate, este deseori indicată în tratarea tumorilor renale maligne și poate fi efectuată uni- sau bilateral, în funcție de particularitățile cazului și de conduita terapeutică optimă. La Spitalul Clinic SANADOR, nefrectomiile pot fi realizate robotic, laparoscopic sau clasic, în funcție de indicațiile operatorii.

Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la intervenții de chirurgie urologică de maximă complexitate, realizate de medici cu experiență vastă în chirurgia minim invazivă și cu rezultate excelente, aplicând întotdeauna protocoalele terapeutice actualizate internațional.

Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică și Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR, este recunoscut pentru aptitudinile sale chirurgicale deosebite, dovedite în cadrul unor intervenții urologice complexe, din care fac parte și nefrectomiile.

Depistarea incipientă a neoplaziilor crește rata de supraviețuire și de vindecare, de aceea toți pacienții ar trebui să efectueze cu regularitate screeninguri specifice vârstei, sexului și istoricului medical și familial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.