Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este relevantă Legea ASAP pentru Europa și România?

parlamentul european

Unul din cele mai importante acte legislative adoptate în ultimele luni de către Parlamentul European a fost, fără îndoială, Legea pentru Sprijinirea Producției de Armament în Uniunea Europeană (ASAP). Este vorba de un acord prin care 500 de milioane de euro vor fi alocați din bugetul comunitar pentru industria de armament din statele membre.

Banii vor fi direcționați pentru creșterea producției europene de muniție, avându-se în vedere trei categorii principale: rachete, sol-sol, artilerie. Programnul vizează atât îmbunătățirea stocurilor de armamente ale statelor membre, cât și livrările către Ucraina. Potrivit acestui plan, industria europeană de armament va livra până în martie 2024, un milioan de obuze pentru Ucraina, aproape un sfert fiind deja livrate până acum. De asemenea, companiile care produc armament vor primi fonduri europene în proporție de până la 70% pentru a modifica și extinde liniile de producție, restul urmând a fi contribuția proprie.

Unul dintre principalii actori implicați în negocierea acestui acord istoric a fost europarlamentarul Cristian Bușoi. „Am condus o bună parte din negocierile pentru ASAP – negocieri desfășurate în timp record – în calitate de raportor pentru dosarul legislativ și președinte al Comisiei ITRE. Au fost discuții foarte dure între Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană, dar am reușit în cele din urmă să ajungem la un Acord, prin care sprijinim producția de muniții în UE și dinamizăm livrările de muniții și rachete către Ucraina”, a afirmat Cristian Bușoi.

Europarlamentarul a precizat, totodată, că acest pachet legislativ deosebit de important are o relevanță aparte și pentru România, fiind practic „un scut de apărare împotriva tuturor agresorilor” și „o securizare a granițelor”.

În același timp, Europa a demonstrat prin adoptarea acestei legi că rămâne unită și că își propune să devină independentă și autonomă în ceea ce privește producția de apărare. Europa își va reduce astfel de importurile de muniții din alte regiuni și își va consolida autonomia în domeniul securității .

Dincolo de semnificația geostrategică a acestui angajament, există și o latură economică extrem de interesantă în tot acest pachet legislativ, deoarece reprezintă un stimulent binevenit pentru industria europeană de apărare din care face parte și România.

Prin acest Acord, producția de muniții continentală rămâne competitivă și eficientă, potrivit reprezentanților PPE din Parlamentul European. În cadrul acestui acord, de pildă, sunt prevăzute bonusuri pentru IMM-urile din industria de apărare, ceea ce demonstrează continuarea angajamentului instituțiilor comunitare pentru micii întreprinzători.

Legea ASAP oferă astfel fonduri considerabile unei industrii aflate în fața atât a unei concurențe acerbe cât și a unei situații de criză generată de creșterea costurilor la energie și la materialele de producție.

Pe de altă parte, adoptarea acestui act dovedește încă o dată importanța unui răspuns european comun în fața provocărilor, mai ales în condițiile în care mulți analiști și experți, dar și Parlamentul European prin raportul „Reinforcing the European Defence Industry”, au subliniat că multe din problemele industriei de apărare europene pot fi depășite printr-o politică comună și o sincronizare a eforturilor.

Industria europeană de apărare este compusă dintr-un număr de multinaționale, companii mai mici și peste 2000 de IMM-uri. Cifra de afaceri a acestei industrii a fost de 84 miliarde de euro în anul 2021.

Cele mai importante companii din domeniu sunt în Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia. La nivel mondial însă doar 17 din primele 100 de companii sunt din UE, ceea ce arată importanța sprijinirii acestui sector, mai ales în condițiile geopolitice actuale.

Material realizat cu sprijinul Grupului PPE din Parlamentul European

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.