Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce, în cazul unui cutremur, bucureștenii vor primi avertizare de două ori mai repede decât clujenii

newsweek.ro

România dispune de un sistem de avertizare seismică numit REWS. Alertele sunt activate în cazul cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 4,5 pe scara Richter. Acesta este primul sistem operațional de alarmare seismică din Europa și totodată primul sistem funcțional dedicat cutremurelor de adâncime intermediară la nivel global. Sistemul a fost dezvoltat special pentru evenimentele seismice din zona seismică Vrancea.

Acesta utilizează formele de undă de la stațiile seismice amplasate în zona epicentrală, estimând rapid în baza acestora magnitudinea și adâncimea cutremurelor, la câteva secunde după ce primele unde ajung la suprafață.

Alertele sunt emise pentru cutremure cu o magnitudine ≥ 4,5. Timpul de alertare util (până la momentul ajungerii undei S în amplasament – mult mai periculoasă decât unda P – primară) este proporțional cu distanța față de epicentru.

Pentru un cutremur în centrul zonei Vrancea de exemplu, la o adâncime de 94 km (cu aceeași parametri ca cel de pe 4 martie 1977), timpul de alertare util este de 25 s pentru București, 30 s pentru Iași, 40 s pentru Constanța și 50 s pentru Cluj-Napoca și Craiova.

De altfel, unda de șoc ajunge mai repede la București, apoi la Cluj, apoi la Deva.

De ce ajunge alarma mai repede la București când se produce un seism în Vrancea

Distanța de la Vrancea la București este aproximativ 208 km, mai scurtă ca cea de la Vrancea la Cluj-Napoca sau de la Vrancea la Deva și chiar față de Iași (este aproximativ aproximatibv aceeași distanță: 208,8 km Vrancea- București față de 208,9km distanța Vrancea -Iași), scrie newsweek.ro.

Distanța din Vrancea până la Cluj-Napoca este mai mare față de la cea de la Vrancea la București și mai mică față de distanța Vrancea - Deva.

 

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.