Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce își scot la bursă saudiții compania petrolieră de stat?

El_Saharara_oil_field,_Libya

Saudi Aramco, compania petrolieră naţională a Arabiei Saudite, va fi listată la bursă. Această mișcare surpinzătoare va aduce țării noi sume de bani pe lângă cele provenite din petrol. Dar de ce are nevoie Arabia Saudită de acești bani?,este întrebarea pusă într-o analiză a Ziarului Financiar.

În momentul de față, prețul petrolului este la cel mai scăzut nivel din 2004. Motivele țin de sporirea producției de către însăși Arabia Saudită, într-un efort de a omorî exploatarea gazelor de fracking, de intrarea pe piață a petrolului iranian, de dezvoltarea noilor tehnologii verzi, dar și de noile obiective mondiale privind reducerea consumului de carbon.

Andrew Logan, director al unei organizații ecologiste care militează pentru schimbarea practicilor de afaceri. crede că saudiții se tem de faptul că, în noile condiții, valoarea petrolului deținut se va evapora. Astfel, în opinia sa citată de Ziarul Financiar, Arabia Saudită se grăbește să vândă cât încă mai poate.

Citiți și: De ce trebuie să ne pese de Conferința internațională asupra climei

Alți experți, precum James Leaton, analist la Carbon Tracker Initiative, cred că doar o parte din proiectele Aramco vor trebui abandonate pentru a atinge obiectivele stabilite la Paris.

Citiți și: Prim acord universal în lupta împotriva încălzirii globale, semnat la Paris

În opinia sa explicația ține mai degrabă de nevoia de a finanța bugetul Arabiei Saudite, care a fost calculat pornind de la venituri mai mari decât cele prezente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.