Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Moldova este importantă pentru UE și ce s-ar întâmpla dacă vin pro-rușii la putere

Facebook
Siegfried Mureșan

În perioada 1-2 martie, eurodeputatul Siegfried Mureșan, care este și președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, s-a aflat la Chișinău, împreună cu Nicolae Ciucă, președintele Senatului României. În cadrul unui interviu pentru Jurnal.md, Mureșan a explicat cum una dintre cele mai sărace țări de pe continent a devenit candidată la aderare și ce se va întâmpla cu parcursul nostru european în cazul în care, la următoarele alegeri, puterea în R. Moldova va fi preluată de partidele pro-ruse, relatează jurnal.md citat stiripesurse.md

- Dle Mureșan, care este scopul vizitei dvs. la Chișinău?

- Am venit alături de dl Nicolae Ciucă, pentru a spune din nou foarte clar partenerilor noștri de aici că România este alături de R. Moldova, că o va sprijini cu tot ce poate și va rămâne principalul susținător al R. Moldova la nivelul Uniunii Europene. Și că imediat după 9 iunie, când vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PNL România va continua să lupte pentru ca R. Moldova să rămână prioritate a UE, așa cum a devenit în ultimii doi ani.

- Până recent despre R. Moldova se spunea că e cea mai săracă țară din Europa. Ce interes ar avea Uniunea Europeană pentru un stat ca vai de el? Sau e vorba doar de o încurajare pentru noi în condițiile agresiunii rusești?

- Uniunea Europeană este un proiect de pace, bazat pe reguli și valori comune, pe justiție, pe stat de drept, pe unitate și solidaritate. Este un proiect în care omul de rând este ajutat. UE nu este un proiect contabilicesc și nu va gândi niciodată că unele țări europene sunt mai bogate, iar R. Moldova este mai puțin bogată și va trebui ajutată. Dacă R. Moldova are nevoie de ajutor, UE o va ajuta, punct. Mai mult, acum se înțelege în sfârșit și faptul că R. Moldova este foarte importantă pentru securitatea Uniunii Europene. Pentru a trăi în siguranță în interiorul granițelor UE, trebuie să fim înconjurați în vecinătatea noastră imediată de țări sigure și stabile. De aceea a ajuta R. Moldova este corect și necesar atât pentru cetățenii R. Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană însăși.

„În patru ani, am putea avea progrese atât de mari, încât lucrurile să nu mai poată fi întoarse”

- La ce etapă, în opinia dvs., se află reforma justiției în R. Moldova, care durează la nesfârșit? Și astăzi dosarele de rezonanță nu sunt duse la capăt, ci doar se mediatizează la greu reținerea unor demnitari, care apoi sunt eliberați și despre ei se uită.

- Reforma justiției în R. Moldova a fost blocată aproape 30 de ani de guvernările anterioare. Nici după furtul miliardului, acestea nu au făcut absolut nimic. Acum vedem că actuala guvernare pro-europeană mișcă în sfârșit lucrurile. Minuni peste noapte nu se pot face, dar progresele înregistrare în ultimii doi ani sunt mai mari decât oricând. Primul pas este să existe instituții judecătorești funcționale, cu procurori și judecători liberi, puternici și independenți, care să nu fie controlați, manipulați. Și acest pas tocmai se înfăptuiește în R. Moldova.

După procesele de pre-vetting și vetting, odată ce instituțiile vor fi puse pe picioare, vor apărea și rezultatele. În România, reforma justiției a început cu adevărat în 2004. În 2012, peste opt ani, am avut de exemplu un fost prim-ministru condamnat, care a mers la închisoare. Și la noi a durat câțiva ani, dar în momentul de față justiția în România este puternică, independentă și oricare om politic care încalcă legea, indiferent dacă este de la Guvern sau din opoziție, știe acum că trebuie să dea socoteală. R. Moldova va ajunge exact în aceeași situație. Știu că pare greu de crezut, dar așa cum a reușit România, veți reuși și voi. Va dura, dar direcția e clară și progresele din ultimii doi ani sunt evidente.

- În câți ani s-ar putea înfăptui lucru acesta?

- Nimeni nu poate da un număr de ani, dar dacă lucrurile vor merge și în următorii patru ani cu viteza cu care au mers de când avem aici o guvernare pro-europeană, cred că procesele vor deveni ireversibile. Justiția va deveni puternică și nu va mai putea fi slăbită niciodată de oamenii politici. De aceea alegerile prezidențiale din acest an și cele parlamentare din anul următor sunt atât de importante, pentru a continua pe aceeași direcție lucrurile bune, pe care le-am început în ultimii doi ani. Cred că, în patru ani, am putea avea progrese atât de mari, încât lucrurile să nu mai poată fi întoarse.

„UE este hotărâtă să primească R. Moldova în rândurile sale”

- Dar R. Moldova în cât timp ar putea deveni stat membru al UE, dacă avem în vedere, de exemplu, că Muntenegru a început negocierile de aderare tocmai în 2012?

- Totul depinde de viteza de reformă din R. Moldova, dacă autoritățile se mișcă rapid și implementează reforme. Atunci cred că R. Moldova poate deveni stat membru al UE în următorii ani. Vreau să vă spun că UE este hotărâtă să primească R. Moldova în rândurile sale și că, în ultimii doi ani, am reușit să facem progrese cu R. Moldova cu o viteză mult mai mare decât s-au făcut cu România, Polonia, Cehia, Ungaria. R. Moldova a depus cerere de aderare în martie 2022, în iunie i s-a acordat statutul de stat candidat, iar, în decembrie 2023, s-a decis deja începerea negocierilor de aderare. Mai puțin de doi ani, pe când în România acest proces a durat aproape cinci ani.

Deci, cred că putem merge într-un ritm repejor în următorii ani, dacă guvernarea rămâne pro-europeană și reformele continuă a fi implementate. Nimeni nu ne poate da o dată precisă, dar cred că președinta Maia Sandu procedează corect când vorbește despre orizontul anului 2030. Fiindcă astfel oamenii, societatea, întreprinderile, funcționarii publici, toți știu pentru ce se pregătesc. Dacă am spune doar că vrem să aderăm, dar fără un orizont, atunci lumea nu ar lucra contra unui cronometru. Dar dacă ne propunem un interval de timp pentru a reuși, oamenii au un ceas care ticăie și e mai ușor de făcut mobilizarea.

- Dacă admitem că se va schimba guvernarea și vor veni la putere partide pro-ruse, tot efortul privind aderarea la UE se va duce pe apa sâmbetei?

- Da, dacă vine o guvernare care întoarce complet macazul, schimbă direcția și nu mai duce R. Moldova spre viitor, ci spre trecut, atunci Uniunii Europene îi va fi foarte greu să o ajute. Regulile europene nu permit să ajutăm o guvernare în care nu există încredere, care promite să facă reforme, dar de fapt face oligarhie. În ultimii doi ani, de la începutul războiului, UE a ajutat R. Moldova foarte mult. Peste 800 de mii de cetățeni ai R. Moldova au primit compensări pentru facturile mari la energie, care au fost bani veniți gratuit din fonduri europene. Dacă R. Moldova nu ar fi avut o guvernare pro-europeană, în care partenerii internaționali să aibă încredere, atunci ar fi fost mult mai greu de depășit aceste situații de criză.

„Dacă vin pro-rușii la putere, negocierile de aderare la UE se vor bloca instantaneu”

- Dacă vin pro-rușii la putere, vom pierde și statutul de țară candidat?

- Se poate pierde și statutul. Cu siguranță, dacă vin pro-rușii la putere, negocierile de aderare la UE se vor bloca instantaneu. Nu ne dorim acest lucru și nu cred că se va întâmpla. Cred că majoritatea oamenilor din R. Moldova au înțeles beneficiile apropierii de UE și sunt convins că R. Moldova va merge pe direcția europeană și după următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare. Dar puterea este la oameni, ei decid dacă vor să meargă înainte, spre Europa, sau dacă vor să ne blocăm.

- Câtă încredere aveți dvs. în primarul Ion Ceban, care se declară proeuropean, deși anterior a făcut parte din partide pro-ruse?

- UE și toți partenerii de dezvoltare evaluează politicienii în funcție de ceea ce fac, nu în funcție de ceea ce spun. Și un om politic, care a fost cu socialiștii în trecut, credem că în inima lui va fi întotdeauna cu pro-rușii, indiferent ce declară. Partenerii în care UE are încredere sunt cei care fac ceea ce spun, care dovedesc prin fapte și reforme că sunt pro-europeni.

„Cei care sunt împotriva UE, chiar dacă sunt gălăgioși, reprezintă doar o minoritate”

- Cât de necesar credeți că este referendumul inițiat de Maia Sandu privind aderarea la UE?

- Este o inițiativă foarte bună, care va confirma pentru toată lumea și pentru totdeauna că majoritatea oamenilor din R. Moldova își dorește calea europeană. Sunt convins că cei care sunt împotriva UE, chiar dacă sunt gălăgioși, reprezintă doar o minoritate.

- Ce se va întâmpla totuși dacă acest plebiscit va eșua? Sau dacă, de pildă, vine o guvernare pro-rusă, iar referendumul are succes?

- Nu cred că va eșua. La ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare, oamenii au ales calea modernizării R. Moldova și au văzut în ultimii doi ani care sunt avantajele. Cred că ei înțeleg că R. Moldova izolată, singură, cu pro-rușii aici, ar fi trecut mult mai greu peste toate situațiile de criză. Deci, sunt convins că acest referendum va fi un succes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.