Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Moscova cere Chișinăului `favoarea` de a deschide secții de vot pentru prezidențialele ruse?

alegeri rusia

Rusia a cerut acordul Chișinăului pentru a organiza în R. Moldova secții de vot la prezidențialele ruse din martie pentru că altfel nu va putea trimite buletine de vot și în regiunea transnistreană - este explicația analiștilor Nicolae Negru și Igor Boțan, invitații podcastului „Dincolo de știri”, relatează stiripesurse.md

Vladimir Putin și-a anunțat în decembrie anul trecut candidatura sa la alegerile prezidențiale din martie, arătându-se sigur că le va câștiga, și astfel își va prelungi controlul personal asupra Rusiei pentru cel puțin încă șase ani.

Spre deosebire de alte țări pe care Rusia le-a declarat ostile și în care a spus că nu se va vota la alegerile din 17 martie, R. Moldova a primit o solicitare rusă de a deschide secții de vot.

Autoritățile de la Chișinău au spus Europei Libere că încă mai examinează cererea rusă și că vor decide dacă deschid secțiile după „o analiză complexă a tuturor factorilor relevanți”.

Analistul Igor Boțan spune că guvernul moldovean ar trebuie să condiționeze răspunsul la solicitarea rusă „dacă se respectă” și să-i interzică deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană, unde există muți cetățeni ruși.

Un asemenea refuz ar avea acum mai multe consecințe decât în trecut pentru că, din cauza agresiunii contra Ucraine, Rusia nu ar putea aduce pe acolo buletine de vot pentru regiunea transnistreană.

„Cum ar putea să răspundă R. Moldova țării care a ocupat 12% din teritoriul său, iar acum cere să i se dea voie să intre și să organizeze alegeri pe teritoriul ocupat?”, se întreabă Boțan.

La alegerile rusești precedente, cele pentru Duma de Stat care au avut loc în 2021, înainte de invadarea la scară largă a Ucrainei, Rusia a deschis în R. Moldova 30 de secții de votare, iar 27 dintre ele erau pe teritoriul controlat de autoritățile separatiste de la Tiraspol, fără niciun acord din partea Chișinăului.

Boțan crede că Chișinău ar putea răspunde Rusiei să deschidă secții de vot exclusiv pe malul drept al Nistrului „așa cum se face la alegerile Parlamentului și președintelui Republicii Moldova”.

Trebuie și poate R. Moldova să refuze deschiderea secțiilor de votare rusești?

Pentru comentatorul Nicolae Negru, desfășurarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul R. Moldova trebuie pusă sub „sub semnul întrebării” pentru că Rusia este un stat agresor, care organizează alegeri prezidențiale „cu încălcarea tuturor normelor internaționale, în teritoriile ocupate ale Ucrainei”.

Negru consideră că autoritățile de la Chișinău ar trebui să condamne desfășurarea acestor alegeri în semn de solidaritate cu Ucraina. Analistul crede că în pauza luată înainte să îi răspundă Moscovei, autoritățile moldovene ar trebui să își coordoneze acțiunile cu UE și Ucraina, pentru a „răspunde colectiv abuzurilor Moscovei”.

Mai multe țări europene se gândesc și ele cum e de procedat. O fostă republică sovietică precum Estonia a spus deja că nu se va putea opune dacă Rusia va deschide o secție de votare la ambasada sa, pentru că este un drept garantat de Convenția de la Viena, un acord internațional care reglementează relațiile diplomatice.

În cazul membrelor UE însă Rusia a fost cea care a spus că nu va putea organiza probabil alegeri acolo, considerându-le țări ostile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.