Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce NU cred într-un proiect de țară

romaniasociala.ro
cale rascruce

În momentul în care tot românul simțitor de creștere economică în buzunar se afla prin magazine în căutare de șlapi și chiloți de baie pentru a da iama la Mamaia sau după gust, la Albena, de la Cotroceni se anunța ritos că s-a dat startul la o mega-construcție intelectuală - Un proiect de țară!

Vezi și: A fost descoperită cea mai vastă escrocherie internaţională

Președintele Klaus Iohannis ne-a și spus în câteva cuvinte și cam ce ar trebui să rezulte din această mermeleală: ”vom stabili care este locul României, rolul României și nivelul de ambiție al României în Uniunea Europeană”.

Nici prin cap nu trecea nimănui din actuala conducere a țării să ne căutăm rostul în Europa dacă nu se întâmpla BREXIT-ul. Brusc, stângaci și fără chef de nimic s-au trezit câțiva și iată-ne ajunși aici - politicienii români vor un proiect de țară. După o convocare la Cotroceni. Habar nu au unde vor să ajungă și cam ce va însemna această intreprindere, dar e bine că am început să facem ceva. Cam ăsta e motto-ul care va duce la un mare și așteptat insucces.

În primul rând, nu cred că era potrivită lansarea unui astfel de mare proiect în prag de vacanță. Arată un mișto ieftin față de oameni în general și față de profesioniști în special. În ce companie sau societate de succes se lansează proiectele ambițioase în prag de vacanță? Poate doar acolo unde se dorește doar bifarea că s-a făcut ceva.

În al doilea rând, nu o faci în prag de campanie electorală după ce a ieșit dintr-o altă campanie electorală. Ai niște politicieni care tocmai ce s-au înjurat și s-au bălăcărit peste tot și sunt încă răni încă neînchise și tu vrei să îi pui la aceeași masă să lucreze înspre binele comun. Unde mai pui că fiecare se suspectează pe celălalt de tot felul de nelegiuiri și își și aruncă vorbe grele pentru că își doresc din nou votul popular la alegerile parlamentare.

Nu poti pune PNL și UNPR la aceeași masă după ce primii tocmai le-au dat plasă celorlalți și să vrei să lucreze împreună. Nu poți pune PSD cu UNPR la aceeași masă când ”oamenii interesului național” i-au lăsat cu ochii în soare pentru bezelele PNL. La fel nici nu poți pune ALDE la aceeași masă cu PNL sau PSD cu PNL după tot ce a fost în campanie. Pur și simplu nu se poate lucra limpede. Evident că pot fi delegați oameni din partea lor care să lucreze, dar ei o vor face pe bază de mandat de la cei care oricum nu se pot înghiți și deci nu au nici un interes să facă ceva împreună.

În al III-lea rând președintele Klaus Iohannis nu a dat dovadă de leadership autentic și de viziune. Recentul episod din Bulgaria cu flota comună la Marea Neagră ne-a arătat foarte clar anumite limite. E prea recent și usturător eșecul ca să te aventurezi în ceva despre care nu cred că cei prezenți la întâlnirea de la Cotroceni au habar cam ce ar însemna.

În al IV-lea rând nu poți face un proiect de țară cu aceleași fețe obosite. Pur și simplu nu vreau să mă gândesc, darămite să accept un Proiect de țară propus de oamenii din jurul mesei de azi. NU au fost în stare să se înțeleagă pe lucruri infinit mai mici - un Cod Penal, un Cod de procedură penală, un sistem de vot sau alte și alte teme care s-ar fi putut face cu succes.

Și în al V-lea rând NU trebuie uitat de unde s-a plecat cu acest concept. Revitalizarea lui e doar de conjunctură pentru că el a plecat cu aproximativ doi în în urmă și a fost rostit de Liviu Dragnea și apoi Vasile Dâncu în contextul în care se vorbea despre LINIȘTE. Discuția plecase inițial de la proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României care a eșuat.

Era momentul în care actualul șef al PSD vorbea de faptul că DNA a fracturat societatea, că oamenii se toarnă între ei, că nimeni nu mai muncește și că în general DNA-ul a creat multă multă isterie total dezagreabilă și total dezarmantă pentru tot românul. În acest context el a vorbit de Proiect de țară, dar care în accepțiunea lui începea cu o mare Liniște, cu un T zero de la care să se plece - un fel de amnistie care apoi să se răsfrângă în plan economic. Chiar momentul începerii Dosarului Referendumul.

Iată de ce consider că noul proiect este sortit eșecului. Demersul pare făcut la mișto și doar pentru a se da impresia că se lucrează.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.