Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu l-a pus Dragnea pe Ponta șef peste deputați

dragnea-ponta1

Hotnews:

Antipatia dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta se manifesta de azi la vedere, dupa ce ani de zile cei doi au facut eforturi sa o camufleze prin declaratii scremute de simpatie reciproca. Este prima data cand razboiul dintre vechii rivali iese la suprafata. Refuzul lui Dragnea de a-l instala pe Ponta sef la Camera sub diferite pretexte, unul mai amuzant decat altul, este o victorie de etapa importanta, dar nu definitiva. Ponta a iesit din sedinta conducerii PSD evident afectat de decizie, inainte ca Dragnea s-o anunte in mod oficial.

Cum se explica, totusi, optiunea de a-l tine pe Florin Iordache interimar in locul lui Valeriu Zgonea pana la toamna, desi o buna parte din partid astepta mult mai mult?

Unii spun ca Dragnea nu avea in nici un caz nevoie de un adversar intern, altii speculeaza ca de fapt liderul PSD are un blat mai sofisticat cu SISTEMUL in speranta ca va evita o a doua condamnare. Personal, cred ca pur si simplu Dragnea a invatat sa gestioneze mai bine victoriile. Sigur, la asta putem adauga cate putin din primele doua explicatii. Evident ca liderul PSD n-are nici un interes sa-l faca din nou important pe Victor Ponta cu mana lui, si mai mult ca sigur ca prima condamnare l-a facut mai prudent. Daca vine inca una se adauga cu plus.
Dar explicatia mare aceasta este: Dragnea a invatat ceva din greselile comise in trecut de partidul sau. Imi amintesc cum dupa fiecare victorie la locale, pesedistii se comportau exact cum l-ati vazut pe Nicolicea la DIGI 24 luni seara, cand Prelipceanu l-a scos afara din studio: aroganti, agresivi, obraznici. Modul in care s-au repezit mereu sa inhate puterea, s-o foloseasca in mod abuziv, in interes personal, pentru a jefui bugete publice, pentru a intimida adversari sau pentru a distruge institutii, a speriat atat de mult publicul incat acesta a simtit mereu nevoia sa-i limiteze partidului-pradator accesul la butoane.
Dragnea pare sa fi inteles de ce partidul a pierdut mereu la mustata si a schimbat tactica. L-ati vazut dupa victoria la locale: n-a mai lasat cefele groase sa se inghesuie pe micile ecrane, a evitat sa umple cadrele TV cu penali insetati de revansa. A temperat entuziasmul unora din partid care-l presau sa actioneze in forta pentru a prelua rapid toata puterea, cu motiuni de cenzura, daramat guvernul Ciolos, suspendat presedintele Iohannis, zburat Zgonea si inlocuit cu Ponta etc. Toate aceste apucaturi de carnasieri politici se manifesta si acum PSD, insa Dragnea le-a inabusit setea de sange.
Liderul PSD pare sa stie ca instalarea lui Ponta la Camera, pe langa neajunsul de a-si ajuta rivalul sa revina intr-o pozitie cheie, risca sa genereze scandaluri majore inainte de parlamentare. Tandemul Ponta sef de Camera - Tariceanu sef la Senat s-ar fi dovedit nociv pentru justitie, toxic pentru democratie si periculos, in final, pentru pozitia sa de lider unui partid cu sanse bune de a castiga alegerile din toamna.
Cu amandoi la conducerea Parlamentului, justitia din Romania s-ar fi golit rapid de continut. Pe de alta parte, pesedistii cu probleme penale - adica masa critica din partid - exact asta vor.  Aici intervine arta lui Dragnea de a-i convinge, de a-i tromboni mai corect spus, ca n-ar fi o idee foarte buna sa arunce tocmai acum tara in aer.
Este un joc pe muchie, la limita, pe care amandoi rivalii il executa in aceste zile cu cutitele pe masa in fata pesedistilor si al marelui public. Deocamdata a castigat Dragnea, pentru ca a stiut sa vanda proababil in partid perspectiva unui victorii totale peste cateva luni cu conditia sa nu mai comita erorile din tercut. Multi n-au nevoie insa de marea victorie din toamna, ci de garantii cat mai rapide ca isi vor salva libertatea si banii. Ponta stie asta si nu se va resemna. Dragnea a castigat azi doar timp, nu si sustinerea neconditionata a partidului, chiar daca i-au votat azi propunerile in unanimitate.

Ziarul Financiar:

Banca americană Goldman Sachs a plătit pentru prostituate, aparate de zbor private şi hoteluri de cinci stele pen­tru a-i convinge pe reprezentanţi ai Auto­rităţii Libiene de Investiţii (LIA), lip­siţi de experienţă în domeniul finan­ciar, să se implice în tranzacţii riscante care i-au adus fondului de investiţii pierderi de 1,2 mld. do­lari. Aşa au spus avo­ca­ţii fondului de 60 mld. dolari la începutul unui proces mult aş­tep­tat din Londra, scrie Bloomberg.

Avocaţii LIA vor să re­cupereze pier­­­derile de 1,2 mld. do­lari pe care fon­­dul le-a su­ferit în urma a nouă tran­­zac­­ţii pe care Gold­man Sachs le-a rea­li­zat pen­tru acesta în pe­rioa­da ia­nua­rie-aprilie 2008.
LIA şi-a pierdut aproa­­­­pe în între­gi­me in­ves­­tiţiile, în timp ce Gold­man Sachs a ob­ţinut profituri de peste 200 mil. dolari din aceste afaceri, sus­ţine Roger Masefield, avocatul LIA, citat de The Guardian.
Un partener al Goldman caracteri­za LIA drept „extrem de nesofisticat“ în­tr-un e-mail din 2008, iar într-o notă un vicepreşedinte al băncii îşi felicita un coleg pentru promovarea unor cre­di­te sofisticate în rândul unor per­soane care „tră­iesc în mijlocul deşertului cu că­mi­lele“. Atitudinile sunt tipice pen­tru rela­ţia băncii cu fondul, susţine Masefield.
Banca americană este acuzată că a pro­fi­tat de relaţia apropiată cu anga­jaţii LIA pentru a-i vinde investiţii ris­cante fondului de investiţii. Relaţia a fost întreruptă în 2008, când derivatele ba­zate pe acţiuni bancare au generat pier­deri importante pentru Auto­ri­tatea Libiană de Investiţii.
Un angajat al Goldman, Youssef Kabbaj, a devenit extrem de apropiat de fond. Acesta a organizat cursuri de pre­gă­tire pentru staff-ul LIA în Lon­dra, plă­tind pentru distracţii costi­si­toa­re şi ho­teluri scumpe, se arată în docu­mentele depuse de fond. Fostul angajat al Gold­man a dus de ase­menea membri ai fon­du­lui în va­canţă în Maroc unde „i-a distrat“.
Gold­­man a oferit de asemenea un in­tern­ship „mult râvnit“ unui mem­bru al fondului, acesta fiind fratele unui înalt ofi­cial al LIA. Potrivit acu­zaţiilor Au­to­rităţii, Kab­baj a plătit pentru prosti­tua­te într-o ex­cur­sie în Dubai cu acesta. Kabbaj neagă acuzaţiile.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.