Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scapă condamnatul Dragnea de criteriile PSD de integritate

Dragnea Liviu

Liderii PSD au adoptat noul Cod de Etică, în unanimitate. Doar doi membri ai Comitetului Executiv Național s-au abținut, în rest toți au votat pentru.

PSD a adoptat, miercuri, sub conducerea lui Liviu Dragnea, un Cod de etica si conduită menit să le blocheze membrilor cu probleme penale candidatura la alegerile din 2016 si sa sanctioneze membrii de partid cu probleme în justiție.

Ironia face ca tocmai președintele partidului, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță, să poată să candideze la alegerile de anul viitor.

Iată de ce:

ÎCCJ l-a condamnat, în 15 mai 2015, pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

Dragnea a fost condamnat pentru o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie, dovada fiind gestionarea dosarului sau de catre DNA.

De altfel, potrivit Legii 78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie: “În înţelesul prezentei legi, sunt infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie infracţiunile prevăzute la art. 10 - 13. (...)  Art. 13 - Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Liderii PSD au susținut în permanență că Dragnea nu este condamnat pentru corupție.

Criteriile din PSD pentru membrii de partid prevad printre sanctiuni: "În cazul în care, pentru fapte de corupție (…) un membru de partid se află într-una din următoarele situații: (…) condamnarea în primă instanță (…) poate dispune  următoarele sancțiuni: Retragerea sprijinului politic; Suspendarea din funcția politică; Suspendarea din calitatea de membru de partid; Excluderea din partid.

De asemenea, pentru candidatii din 2016, "Persoanele care se află într-una din situațiile de mai jos, nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite dacă: (...) s-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de  condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență;"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.