Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu putea conține OUG pe educație majorările salariale care vor fi acordate din 2024. Dezinformarea sindicaliștilor

oug salarii profesori

Guvernul Ciucă a emis ieri OUG prin care au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic. Practic, pentru debutanți, acest lucru înseamnă o majorare de 25% cu începere de la 1 iunie, adică exact cum au cerut sindicaliștii din prima zi de negocieri.

Dar, spre surprinderea tuturor, sindicaliștii au afirmat că se așteptau ca în textul OUG să fie specificate măririle salariale care vor fi prevăzute în noua lege a salarizării unitare, cu începere de la 1 ianuarie 2024. Afirmația sindicaliștilor este cel puțin bizară în condițiile în care au fost consultați în permanență în ceea ce privește textul OUG și au văzut-o încă de miercuri.

Mai mult, așa cum a explicat și Guvernul, nota de fundamentare a OUG conține acest angajament.

Mai exact, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8.: ,,S-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”.

Prin urmare, este evident că o OUG nu putea cuprinde prevederi dintr-o lege viitoare. Amintim și că de marți s-a anunțat deja că ministerul Muncii va continua negocierile și discuțiile cu sindicatele pentru a conveni prevederile din noua lege a salarizării, care urmează să fie pusă în transparență publică în luna iulie. Concret, prevederile înscrise în nota de fundamentare vor fi trecute într-un proiect legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.