Speranța de viață a românilor este în continuare cu aproximativ opt ani mai mică decât media Uniunii Europene, avertizează Dr. Eugenia Bratu, medic primar în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Specialistul atrage atenția că, dincolo de accesul limitat la servicii medicale și de lipsa prevenției, un obicei nesănătos, extrem de răspândit, contribuie semnificativ la deteriorarea stării de sănătate a populației: sedentarismul și lipsa activității fizice regulate.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces prematur în România, în comparație cu alte țări dezvoltate.
„Românii trăiesc mai puțin decât trăiesc cei din alte țări, nu știu, comparativ cu media Uniunii Europene. Noi trăim cu aproape 8 ani mai puțin, adică speranța de viață.
Principala cauză de deces la noi sunt bolile cardiovasculare, în comparație cu, nu știu, alte țări dezvoltate în care se moare din cauza demenței sau pentru că ajung la vârste foarte înaintate. La noi, practic, mori mai devreme cu zile cum ar veni”, a avertizat Dr. Eugenia Bratu într-o ediție a emisiunii „Sistemul Medikal”.
Alimentația nesănătoasă, de aici pornesc toate
Dintre toți factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, impactul cel mai mare în România este dat de alimentația nesănătoasă:
„Primul este alimentația dezechilibrată, nesănătoasă să îi spunem așa. Adică, dintre toți factorii de risc, impactul cel mai mare la noi în România este dat de dietă, alimentație.
Și atunci vrem să vedem cum stăm cu alimentația, ce principii de alimentație sănătoasă urmăm sau nu urmăm”, a mai spus medicul.
Zahărul, dușmanul nostru de zi cu zi
Dr. Eugenia Bratu a avertizat asupra consumului de zahăr, consumat frecvent de către adolescenți: „La noi se consumă multe dulciuri zilnic, inclusiv ciocolată, mai ales ciocolată.
Și la nivel mondial, 3 din 10 fete consumă dulciuri, în România 5 din 10 fete zilnic consumă dulciuri. La nivel mondial 2 din 10 băieți. În România, 3 din 10 băieți”, a precizat doctorul.
Efecte negative ale consumului de zahăr
• Atacă smalțul dintilor: Zaharul procesat, daca este consumat în fiecare zi, menține aciditatea in corp, astfel ca organismul va incepe sa lucreze mai mult pentru a metaboliza aceste zaharuri, iar în timp va avea loc o decalcifiere osoasa, dar și carierea dinților.
• Provoacă unele carențe de crom: S-a dovedit că cei care consumă zilnic dulciuri limiteaza si priveazaăorganismul de cantitatea necesara de crom.
• Afectează digestia: Consumul in exces de zahar alb procesat contribuie la instalarea unor dezechilibre în functionarea organismului uman.
Cele mai frecvente dezechilibre apar la nivelul tractului gastrointestinal, deoarece consumul de zahăr în exces ingreunează transportul mancarii prin tractul gastro-intestinal.
Mai mult, zahărul duce la cresterea aciditatii la nivel intestinal si, implicit, la probleme precum indigestie, malabsorbtie sau aparitia colitei ulcerative, scrie sfatulmedicului.ro.
• Cauzează migrene: Un consum exagerat de zaharat duce la instalarea durerilor la cap, fenomen resimțit mai ales de femeile care suferă de tulburari hormonale. Mai mult, zahărul in exces poate cauza tulburari digestive.
Cum reduci treptat zahărul din alimentație
Consumul excesiv de zahăr poate fi influențat de factori psihologici, obiceiuri alimentare și stres, anunță „Healthline”. Pentru reducerea treptată, specialiștii recomandă:
1. Înlocuirea dulciurilor cu alternative sănătoase, precum fructe și nuci;
2. Creșterea aportului de proteine și fibre alimentare, pentru sațietate;
3. Gestionarea emoțiilor prin tehnici de relaxare, activitate fizică moderată de cel puțin 30 de minute pe zi și odihnă;
4. Citirea etichetelor produselor, pentru a evita zahărul ascuns din alimentele procesate.
Comentează