Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce s-a temut fostul premier Victor Ponta nu a scăpat

ponta ganditor

Romania Libera:

Înlăturarea Guvernului PSD ar trebui să tranșeze mai rapid problema plagiatului lui Victor Ponta. În noul context guvernamental, e nevoie doar de expertiza ministrului Educației pentru a declanșa un adevărat lanț de consecințe, care s-ar putea încheia cu excluderea fostului premier din Baroul București. Reprezentanți ai Universității București ne-au confirmat faptul că soarta plagiatului lui Victor Ponta se află, exclusiv, la dispoziția noului ministru al Educației, Adrian Curaj. “Dosarul lui Victor Ponta, care în acest moment este la Comisia de Etică din cadrul Ministerului Educației, trebuie reactivat. Nu mai e nevoie de nicio dezbatere pe marginea acestui subiect. Noul ministru al Educației trebuie să se pronunțe pe dosarul de plagiat pe care Universitatea București l-a întocmit. Apoi, Adrian Curaj – dacă va confirma raportul nostru - poate da dispoziția de retragere a titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta", ne-a precizat Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București. În ultimile zile, ministrul Adrian Curaj nu a răspuns la telefon pentru a limpezi această chestiune. Trebuie spus că de la declanșarea scandalului privind plagiatul fostului premier, patru miniștrii PSD ai Educației au tranșat subiectul în favoarea lui Ponta, în pofida probelor convingătoare că acesta ar fi copiat... De ce s-a temut fostul premier, nu a scăpat. Noul ministru al Educației Adrian Curaj este tehnocrat și, mai grav pentru Ponta, provine din zona cercetării academice care a primit o grea lovitură de imagine în urma scandalului de plagiat în care a fost implicat premierul. Adrian Curaj a fost directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și ar avea toate motivele să dea un semnal de asanare a mediului academic românesc. Ar putea începe prin limpezirea cazului Ponta și prin recunoașterea plagiatului acestuia.Dacă până acum soarta lui Ponta, în ceea ce privește plagiatul, a stat în pixul a patru miniștrii: Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie și Sorin Cîmpeanu, subalterni ai săi în guvern, acum decizia aparține unui om de știință care, nu o dată, a luat poziții dure față de încercarea de politizare a cercetării din România. Ultimul exemplu: Adrian Curaj s-a opus încercării Ecaterinei Andronescu, șefa Comisiei de Învățământ din Senat, de a înființa o nouă instituție -  Agenția pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN) – prin care să se distribuie banii cercetării. Pe de altă parte, problema lui Adrian Curaj o reprezintă faptul că guvernul de tehnocrați nu este unul de forță, depinzând și de susținerea partidelor politice, printre care și PSD.

Digi24:

Pensiile private, la care contribuie în acest moment şase milioane de români, vor fi plătite şi din banii primăriilor. Autorităţile locale din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, se împrumută prin intermediul obligaţiilor municipale, în care fondurile de pensii private au investit peste 300 de milioane de lei, doar în acest an. Câştigurile sunt de ambele părţi: primăriile obţin mai ieftin bani pentru investiţii, iar fondurile de pensii reuşesc să facă profituri mai mari pentru clienţi. Peste 10 oraşe din România se împrumută de pe bursă prin vânzarea obligaţiunilor municipale. Bucureştiul a reuşit, anul acesta, să obţină 500 de milioane de euro în acest mod. Banii au fost utilizaţi pentru a refinanţa datorii mai vechi. Printre cei care au cumpărat obligaţiile municipale au fost şi fondurile de pensii private.

Ziarul Financiar:

Portavionul francez Charles de Gaulle, trimis în estul Mării Mediterane, îşi va putea trimite de luni avioanele de vânătoare în operaţiuni împotriva grupării Stat Islamic în Siria, a anunţat duminică ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. "El va fi operaţional de mâine (...), va fi în măsură să acţioneze începând de mâine (luni)", a declarat Le Drian pentru postul de radio Europe1, la nouă zile după atentatele de la Paris, revendicate de gruparea Stat Islamic, care s-au soldat cu 130 de morţi şi 350 de răniţi. Franţa şi-a intensificat operaţiunile împotriva grupării teroriste Stat Islamic, trimiţând încă de duminica trecută zece bombardiere franceze să atace dur poziţiile organizaţiei. Preşedintele Francois Hollande a anunţat luni, în discursul rostit în faţa membrilor Parlamentului, reuniţi la Versailles, că portavionul Charles de Gaulle va ajunge în estul Mării Mediterane pentru a tripla capacităţile de atac.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.