Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce se teme Israelul să declanșeze ofensiva terestră în Fâșia Gaza: surprizele de dincolo de zid

Al Jazeera
soldati israel

Cât de curând ar putea lansa Israelul o invazie la scară largă nu este clar şi niciuna dintre părţi nu poate şti exact la ce să se aştepte atunci când o va face. Hamas așteaptă invazia terestră, dar temerea Israelului este că aceștia dețin armanent mult mai sofisticat decât o arată, iar într-o luptă urbană se poate întâmpla orice, informează News.ro.

Cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu se confruntă cu un grup care şi-a construit un arsenal puternic cu ajutorul Iranului, luptând într-un mediu urban aglomerat şi folosind o vastă reţea de tuneluri pe care a construit-o şi pe care trupele israeliene au numit-o "metroul din Gaza".

Într-o informare televizată în care a descris ultimele mişcări ale Israelului din teren, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat, de asemenea, că s-a confirmat că 222 de persoane au fost luate ostatice în timpul atacului transfrontalier din 7 octombrie al Hamas.

"În timpul nopţii au avut loc raiduri ale forţelor de tancuri şi de infanterie. Aceste raiduri sunt raiduri care ucid escadroane de terorişti care se pregătesc pentru următoarea etapă a războiului", a declarat el, descriind incursiuni care au pătruns "adânc" în Gaza. "Aceste raiduri localizează şi caută, de asemenea, tot ceea ce putem obţine în ceea ce priveşte informaţiile despre cei dispăruţi şi ostatici", a precizat oficialul. Hagari a declarat că astfel de intervenţii au ajutat la înţelegerea locului unde "teroriştii se adună şi se organizează în aşteptarea următoarelor etape ale războiului. Iar rolul nostru este de a reduce aceste ameninţări", a precizat el.

Israelul este pregătit la graniță

Alimentând aşteptările privind o ofensivă terestră la scară largă a forţelor israeliene masate în jurul Gaza, el a declarat că pregătirea operaţională a armatei se îmbunătăţeşte şi este îmbunătăţită "tot timpul".

Brigăzile Izzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat duminică, într-un comunicat, că forţele sale au intrat în luptă cu o forţă israeliană infiltrată, la est de Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza. "Luptătorii s-au angajat în luptă cu forţa infiltrată, distrugând două buldozere şi un tanc şi au forţat forţa să se retragă, înainte de a se întoarce în siguranţă la bază", se arată în comunicat.

De la atacurile transfrontaliere lansate de Hamas asupra comunităţilor israeliene la 7 octombrie, soldate cu 1.400 de morţi, Israelul a adunat tancuri şi trupe în apropierea graniţei fortificate din jurul Fâşiei Gaza pentru o invazie terestră planificată. Israelul a lansat deja atacuri aeriene intensive asupra Gaza. Însă Israelul afirmă că doreşte să şteargă Hamas "de pe faţa pământului", după mai multe războaie neconcludente de când gruparea a preluat puterea în enclavă, în 2007, după ce Israelul şi-a retras forţele din această fâşie îngustă de pământ în 2005.

Armata israeliană a declarat luni că, în ultimele 24 de ore, a lovit peste 320 de ţinte din Gaza, inclusiv un tunel care adăpostea luptători Hamas, precum şi posturi de comandă şi de observare. Israelul a declarat că actuala sa campanie militară va depăşi orice acţiuni anterioare împotriva Hamas, dar grupul palestinian s-a dovedit capabil să surprindă Israelul în trecut şi va lupta într-un mediu urban dens, cu arme puternice.

Pe baza a ceea ce s-a întâmplat în incursiunile israeliene din 2008 şi 2014, bombele antibuncăr şi tancurile Merkava de înaltă tehnologie ale Israelului se vor confrunta cu o reţea vastă de tuneluri adânci, capcane şi arme, inclusiv rachete antitanc Kornet de fabricaţie rusească.

Washingtonul a sfătuit Israelul să amâne preconizata invazie terestră în Gaza pentru a câştiga timp pentru a negocia eliberarea a 212 ostatici deţinuţi de Hamas şi pentru a permite accesul mai multor ajutoare pentru civilii palestinieni, a relatat luni The New York Times, citând oficiali americani. De asemenea, SUA doresc mai mult răgaz pentru a se pregăti pentru posibilele atacuri ale unor grupuri susţinute de Iran asupra intereselor americane, a relatat ziarul, adăugând că astfel de atacuri ar putea creşte atunci când Israelul îşi va lansa invazia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.