Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce testele antigen ies 'pozitive' la sucul de portocale, Coca Cola și Red Bull

Rovaccinare
portocale

Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare a fi un rezultat pozitiv, a fost distribuit de zeci de mii de ori la mijlocul lunii ianuarie 2022, cu afirmații că aceasta este o dovadă că testele rapide nu sunt fiabile. Autoritățile române transmis pe pagina de Facebook a RoVaccinare că sucul de portocale nu iese „pozitiv”, ci distruge testul antigen.

„O bazaconie a fost distribuită de peste 90 de mii de ori: Sucul de portocale este „pozitiv” la COVID-19. NU, acesta doar distruge testul antigen!”, potrivit RoVaccinare.

„La fel cum un test de sarcină nu este menit să fie folosit de un bărbat sau cu o probă din saliva unei femei, testele antigen Covid-19 nu sunt menite să fie utilizate cu mostre de alimente”, a adăugat RoVaccinare.

Alte videoclipuri în care diferite alimente și băuturi au fost folosite pentru a susține că testele Covid-19 nu sunt de încredere sau că numărul de cazuri este umflat, precum Coca-Cola, sos de mere, Red Bull, bere.

„Lichidele cu acid, cum ar fi cola și vinul, descompun proteinele de pe banda de testare și acest lucru poate duce la un rezultat fals pozitiv. Descompunerea creează multe puncte de legare pentru particulele de culoare din test și dungile devin vizibile”, a explicat pentru AFP Claudia Denkinger, specialist german în boli infecțioase.

Thomas Decker, profesor de imunobiologie la Universitatea din Viena, a declarat pentru AFP despre un videoclip similar în care se folosea sos de mere că: „Testul nu este conceput pentru reacții din mâncăruri cleioase. În mod similar, ne-am putea plânge că o mașină nu va funcționa dacă puneți compot în rezervorul de benzină”.

După cum AFP a explicat în decembrie 2020, în exemplul cu Coca-cola, testele antigen sunt acoperite cu anticorpi asociați cu particule de colorant. Dacă dau peste proteina de coronavirus, are loc o reacție și culorile apar pe rezultat. Dar acest lucru se va întâmpla și dacă anticorpii sunt distruși, de exemplu cu ceva acid precum Coca-Cola sau suc de portocale. Cu o valoare a pH-ului de 2,5 și respectiv 3,5, Coca-Cola și sucul de portocale sunt lichide foarte acide. Deci, rezultatul arată că băutura a distrus testul, nu că o portocală a fost de fapt testată pozitiv pentru Covid-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.