Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce unele persoane slăbesc, iar altele nu, deşi ţin aceeaşi dietă?

dieta

Vă întrebaţi de ce unele femei slăbesc, iar altele nu, deşi ţin aceeaşi dietă? De ce majoritatea doamnelor se plâng de kilogramele puse la loc după ce au slăbit? De ce aceeaşi mâncare poate avea alt gust în funcţie de starea noastră emoţională sau de persoanele alături de care luăm masa? Răspunsul îl aflăm de la nutriţionistul Mihaela Bilic şi psihologul Elena Ceciu, potrivit Digi24.

Elena Ceciu este psiholog. În urmă cu 15 ani a ţinut câteva diete drastice şi a ajuns să cântărească 50 de kilograme. Chiar dacă fizic arăta cum şi-a dorit, din punct de vedere psihic Elena nu era mai fericită. A studiat psihologia comportamentului alimentar, un concept care în România este, în continuare, prea puţin cunoscut.

Elena Ceciu: „Ce aduce nou food psychology: în primul rând ideea că orice schimbare la nivel corporal trebuie să fie precedată de o schimbare la nivel interior, la nivel psihologic. Degeaba slăbesc 10 kilograme dacă nu sunt interesată să aflu de ce m-am îngrăşat”.

Mai exact, în spatele dorinţei de a slăbi poate fi o cauză psihologică. O simplă dietă ne poate scăpa doar temporar de kilogramele nedorite. În timp, acestea se vor întoarce. Stima de sine scăzută, problemele în familie sau la locul de muncă pot fi câteva dintre cauze.

Elena Ceciu: „Pentru a avea succes în dietele noastre trebuie să renunţăm la frustrări, la exerciţii epuizante, la regimuri drastice şi să păşim într-o frumoasă călătorie nu doar către un corp mai slab, ci şi către a fi autentic. Degeaba reuşesc să slăbesc 20 de kilograme dacă la sfârşitul drumului sunt la fel de nemulţumită, nefericită şi frustrată”.

După aceste prinicipii se ghidează şi doctorul Mihaela Bilic, care a studiat psihonutriţia la Paris şi aplică tot ce a învăţat acolo în lucrul cu pacienţii.

Dr. Mihaela Bilic: „Concluzia este: dietele nu funcţionează, dietele nu sunt rezolvarea la problemele noastre. După o dietă sau mai multe diete repetate nu reuşeşti decât să-ţi pierzi cu totul contactul cu propriul tău organism. El nu mai ştie să ceară, tu nu mai ştii să-l asculţi. Noi nu mai mâncăm cu simţurile, noi mâncăm cu mintea, iar mintea nu este concepută să monitorizeze această relaţie, ea oboseşte, se bazează pe voinţa care este ceva ce se epuizează”.

Specialiştii spun că nu este suficient să mâncăm sănătos dacă în timpul mesei ne grăbim, facem o altă activitate şi nu suntem atenţi la gust, la miros sau la culoarea alimentelor. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul stresului.

Elena Ceciu: „În momentul în care mâncăm în stare de stres, activitatea sistemului digestiv încetineşte, metabolismul este la capacitate minimă. Se încetinesc arderile caloriilor. Deci, în momentul în care suntem stresaţi este bine să facem câteva exerciţii de respiraţie, să ne relaxăm şi abia apoi să începem să mâncăm”.

Dr. Mihaela Bilic: „Conceptul modern şi sănătos în nutriţie ar trebui să fie: nu ce mâncăm, ci de ce mâncăm? În momentul în care duci mâna cu mâncarea la gură trebuie să zici: mie în momentul acesta îmi este foame sau am altă problemă? Pentru că orice altceva în afară de foame nu se tratează prin mâncare”.

În plus, trebuie să învăţăm să ne ascultăm organismul.

Dr. Mihaela Bilic: „Haideţi să nu mai căutăm rezolvare prin intermediul mâncării, haideţi să punem din nou mâncarea acolo unde este locul ei, adică într-o relaţie bazată pe energie pozitivă, pe poftă, pe saţietate şi să avem curajul să privim celelalte aspecte ale vieţii noastre: respectul de sine, relaţia cu cei din jur, curajul de a-ţi asuma reuşitele şi nereuşitele, micile defecte pe care le ai, pentru că aceasta este cheia şi a mulţumirii în viaţă: să fii împăcat cu tine, să fii bine în pielea ta, acceptându-te aşa cum eşti”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.