Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși ziceau că nu o să se întâlnească, Donald Trump şi Vladimir Putin au pus lumea la cale: Kremlinul publică o declaraţie comună / VIDEO

Putin Trump Putin Donald Trump Vladimir Putin

O strângere de mână, câteva cuvinte schimbate din mers: Donald Trump şi Vladimir Putin şi-au intersectat paşii sâmbătă în Vietnam, fără ca totuşi să-şi facă timp pentru o adevărată întâlnire între patru ochi, relatează AFP.

Interacţiunile între preşedintele american şi omologul său rus fac obiectul unor intense speculaţii de două zile în oraşul de coastă Da Nang, unde ei participă la Forumul de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

Citește și: Foarte interesant! Cine este cel mai bine plătit angajat din România și ce funcție are acesta

Moscova anunţase joi o întâlnire între cei doi lideri, Donald Trump însuşi afirmase că se va întâlni cu liderul rus pentru a discuta despre Coreea de Nord. Dar vineri, Casa Albă a declarat, într-o oarecare confuzie, că nicio întâlnire oficială bilaterală Trump-Putin nu figura pe ordinea de zi.

În consecinţă, un dans diplomatic straniu, notează AFP. După o scurtă strângere de mână vineri seara şi o alta sâmbătă dimineaţa, cei doi lideri au schimbat câteva vorbe, preţ de câteva secunde, în prezenţa camerelor de filmat, în timp ce mergeau împreună cu omologii lor spre locul tradiţionalei "fotografii de familie" a APEC.

Citește și: Toți șoferii sunt vizați: În funcție de ce s-ar putea calcula noua taxă auto și cine ar putea plăti cel mai mult

În timpul campaniei, Donald Trump l-a acoperit cu elogii pe preşedintele rus. "Vom avea o relaţie formidabilă cu (Vladimir) Putin şi cu Rusia", spunea el, scrie agerpres.ro.

Dar suspiciunile de complicitate între anturajul său şi Kremlin şi o serie de divergenţe între cele două ţări au întunecat considerabil imaginea.

Citește și: Inedit! Cine sunt marii câștigători, după revoluția fiscală și cine va fi afectat de scăderea impozitului pe venit

În cele din urmă, fostul om de afaceri din New York şi ex-şeful FSB (ex-KGB) au avut până acum o singură întâlnire reală: în Germania, în iulie, în cadrul G20.

Însă şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american Rex Tillerson au avut sâmbătă o întâlnire mai oficială - însă doar pentru câteva minte - în cadrul summitului APEC.

Citește și: Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva României: Ce autoritate publică este luată în vizor și de ce

Trump urmează să părăsească Da Nang sâmbătă după-amiază pentru a se deplasa la Hanoi, înainte de a duce în Filipine, ultima etapă a turneului său asiatic.

Kremlinul a difuzat sâmbătă dimineaţa un comunicat în care informează că preşedinţii Rusiei şi SUA, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, au aprobat după scurta lor discuţie o declaraţie comună, pregătită dinainte de experţi, în care se pronunţă pentru continuarea eforturilor lor în lupta împotriva Statului Islamic în Siria până la înfrângerea acestuia, relatează Reuters şi TASS.

Citește și: Vestea care cutremură umanitatea: zeci de mii de oameni, înlocuiți cu roboți! Gigantul mondial care a luat această decizie

Cei doi lideri şi-au confirmat angajamentul faţă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Siriei şi au chemat toate părţile implicate să participe activ la procesul politic de la Geneva.

Moscova şi Washingtonul sunt de acord că nu există o soluţie militară pentru conflictul din Siria, conform textului declaraţiei comune publicat pe site-ul web al Kremlinului.

Citește și: Măsură fără precedent! Statul european care INTERZICE vânzarea țigărilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.