Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la 1 iulie intră în vigoare noile reglementări pentru roaming

roaming

Noul regulament îmbunătăţit privind roamingul, care extinde "Roamingul la tarife naţionale" până în 2032, va intra în vigoare vineri, 1 iulie 2022, a anunţat joi Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

"Vă amintiţi de vremurile când eram nevoiţi să dezactivăm datele mobile atunci când călătoream în Europa - pentru a evita o factură masivă de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Şi intenţionăm să menţinem acest lucru cel puţin în următorii 10 ani", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Graţie acestei scheme, călătorii din UE şi din SEE pot efectua apeluri, trimite mesaje text şi naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare.

Consumatorii vor avea acum dreptul de a beneficia de aceeaşi calitate a internetului mobil în străinătate precum cea pe care o au acasă.

De asemenea, noile norme privind roamingul obligă operatorii să îşi protejeze consumatorii şi să îi informeze dacă telefoanele lor se conectează la o reţea non-terestră.

În plus, operatorii ar trebui să întrerupă în mod automat serviciile mobile în cazul în care serviciile mobile prin intermediul reţelelor non-terestre ating tarife de 50 euro sau o altă limită predefinită.

De asemenea, operatorii le pot oferi consumatorilor servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a nu folosi serviciile de roaming în timpul călătoriei cu avionul şi la bordul navelor.

Noul regulament privind roamingul stabileşte tarife cu ridicata mai mici, adică reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea reţelelor din străinătate pentru a furniza servicii clienţilor lor atunci când aceştia se află în străinătate. Plafoanele pentru tarifele cu ridicata sunt stabilite la un nivel care să le permită operatorilor să acopere şi să recupereze costul furnizării serviciilor de roaming către consumatori la preţurile de pe piaţa naţională.

Pentru serviciile de date, noul regulament stabileşte următoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata: 2 euro/GB în 2022, 1,8 euro/GB în 2023, 1,55 euro/GB în 2024, 1,3 euro/GB în 2025, 1,1 euro/GB în 2026 şi 1 euro/GB începând din 2027.

Pentru apelurile vocale: 0,022 euro/minut în perioada 2022-2024 şi 0,019 euro/minut începând din 2025. Pentru mesajele SMS, tarifele sunt 0,004 euro/SMS în perioada 2022-2024 şi 0,003 euro/SMS începând din 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.