Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la Orban pentru Orban: Ultima lecție de maghiară despre politica externă (IV)

Viktor Orban Ludovic Orban

Budapesta și București. Două capitale care, de foarte multe ori, au fost confundate între ele. Este binecunoscut faptul că multe dintre personalitățile mondiale sosite în capitala României spuneau că se bucură că au ajuns în Budapesta, dar s-a întâmplat și în sens invers. Probabil că lucrurile vor continua, după ce la București și la Budapesta sunt doi premieri cu același nume: Orban! Viktor Orban al Ungariei îl are omolog, din noiembrie 2019, pe Ludovic Orban al României. Iar liderul PNL ar putea să învețe câteva lucruri de la colegul său de partid european.

Am abordat, în precedentele 3 articole, atenția și grija pe care Ungaria o acordă, concret, cetățenilor săi, fie din granițele actuale, fie ungurilor din diaspora. De la sprijinirea familiei pentru o creștere demografică naturală, la sute de milioane de euro acordate maghiarilor din România, Serbia și Ucraina, până la politicile economice aducătoare de investiții de miliarde, toate acestea au făcut ca statul maghiar să fie unul dintre liderii economici ai Uniunii Europene.

Citește AICI PRIMUL episod al serialului De la Orban pentru Orban: Lecția de maghiară poate fi citit AICI

Citește AICI De la Orban pentru Orban: Lecția de maghiară despre cum se investesc banii în diaspora (II)

Citește AICI De la Orban pentru Orban: Lecția de maghiară despre cum se atrag miliarde de euro din străinătate (III)

Viktor Orban a reușit, în ultimii ani, performanțe greu de imaginat pentru o țară atât de mică. Ungaria joacă un rol important în Uniunea Europeană și în Europa. Dar, totodată, vecinii de la Vest, au toate aceste reușite în ciuda faptului că Ungaria a devenit al doilea stat european, după Polonia, care este sancționat prin activarea articolului 7 al Tratatului UE pentru nerespectarea statului de drept.

Cu critici vehemente de la Bruxelles, Orban s-a ales cu laude supreme de la Washinghton. Donald Trump nu a plecat urechea la ce se spune despre Orban și a decis să prelungească regimul de intrare liberă, fără vize, pe teritoriul SUA, pentru cetăţenii unguri. Asta, în timp ce România este, în continuare, umilită, deși este membră a UE, deși Klaus Iohannis a fost de două ori la Casa Albă, dar fără să primească ceva concret, în afară de o șapcă de 20 de dolari, după cum însuși președintele României a recunoscut, de curând.

Companiile din Statele Unite constituie a doua cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria, cu 1.700 de societăți americane care oferă locuri de muncă la 105.000 de maghiari. În afara Uniunii Europene, Statele Unite reprezintă a doua cea mai mare piaţă de export a Ungariei: anul trecut valoarea exporturilor de bunuri şi servicii către SUA a fost de 3,5 miliarde de dolari, dublu față de exporturile României în SUA, o țară de două ori mai mare decât Ungaria. Continuând comparația, SUA ocupau poziţia a 14-a în topul statelor cu investiţii străine în România.

Viktor Orban are o relație privilegiată cu mulți dintre liderii europeni, deși, din cauza lui, Ungaria s-a ales cu activarea ”armei nucleare” a UE. Orban și-a impus, de multe ori, poziția în cadrul UE, cum a fost cazul când a blocat un comunicat al Uniunii de condamnare a poziţiei SUA faţă de coloniile israeliene. Totodată, Budapesta a amenințat că va folosi dreptul său de veto, după ce Polonia s-a ales și ea cu activarea articolului 7 din Tratatul UE, dar și ca să blocheze prin veto bugetul UE pentru 2021-2027, dacă va fi inclusă condiţionalitatea cu statul de drept.

Despre relația lui Orban cu Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit de mai mult de 10 ori, în ultimi ani, am amintit într-un episod anterior, însă premierul maghiar are tupeu și în relația cu SUA. Anul trecut, Ungaria a colaborat cu autoritățile americane pentru a prinde doi traficanți ruși de arme dar pe care, ulterior, a refuzat să-i extrădeze în SUA, trimițându-i, în schimb, în Moscova, unde au fost eliberați rapid.

Ungaria a apărat, de asemenea, tranzitul armelor pe teritoriul său, din Rusia în Serbia, pe care România, dar și alte țări NATO și UE, l-au blocat. Tot pe aceeași linie, Ungaria a construit garduri împotriva migranților, la granițele cu România și Serbia, în ciuda reacțiilor negative ale UE. În plus, Orban a spus mereu că nu va primi migranți în țara sa creștină.

Fără să dea 2 forinți pe ce spune Bruxellesul, Orban a anunțat, chiar în această lună, că nu mai plătește deţinuţilor despăgubiri decise de instanţe, inclusiv de CEDO, pe motivul condiţiilor necorespunzătoare din închisori.

Pentru că a pus în pericol statul de drept, pentru că a scos în afara legii universitatea lui George Soros, Orban a fost suspendat, cu partidul său, FIDESZ, din Partidul Popular European. Fără a excela în atragerea de fonduri europene, Budapesta a mai încasat și o amendă de 2% din PIB de la Comisia Europeană, după ce Bruxellesul a identificat Ungaria dreptul statul membru al UE cu cele mai slabe sisteme naţionale de management şi control în 2018 și a depistat numeroase fraude cu banii europeni.

Orban al lor a avut curajul să se ia la trântă și cu giganții din IT și a amendat Facebook. Tot el a declarat sportul drept prioritate națională, iar asta se vede la concursurile europene, mondiale și la jocurile olimpice, unde maghiarii surclasează România. Infrastructura sportivă este net superioară. Cel mai recent exemplu este cel al deciziei de a construi o sală polivalentă de 20.024 de locuri, la Budapesta, pentru Campionatul European de Handbal din 2024. Asta, în timp ce Bucureștiul tot încearcă să facă una de câțiva ani, vecinii de la vest o fac în mai puțin de 4 ani.

Fără a spune că Viktor Orban este un premier perfect, pentru că nu este și a afectat profund democrația tânără a Ungariei, ar trebui ca Orban al nostru să deschidă ochii și să vorbească pe limba mamei sale cu omologul de la Budapesta și să vadă dacă nu cumva anumite părți din lecția de maghiară le-ar prinde bine și românilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.