Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De necrezut: Cum s-a schimbat viața în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale

cnn.com
rusia coada la alimente

Multitudinea de sancțiuni occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina nu au dus la prăbușirea economică dramatică pe care analiștii au prezis-o, dar au avut totuși un impact de mare amploare, anunță themoscowtimes.com.

Cu siguranță Rusia este acum cea mai sancționată țară din lume, iar lipsa de bunuri, accesul limitat la servicii și alte restricții schimbă viața de zi cu zi în moduri uneori surprinzătoare - de la rețete modificate de dulciuri și viteze slabe ale internetului la crematorii închise și mai puține autobuze.

Care sunt cele șapte moduri neașteptate în care sancțiunile s-au făcut simțite:

Modificarea rețetelor de dulciuri

content-image

Șeful unei fabrici de dulciuri din orașul Perm din Munții Ural a declarat în octombrie că fabrica, una dintre cele mai mari din regiune, a fost nevoită să modifice rețetele unora dintre produsele sale după ce sancțiunile occidentale au tăiat importurile de ingrediente cheie.

"Există materii prime care, în mod obiectiv, nu pot fi produse în Rusia. De exemplu, boabele de cacao nu cresc aici", a declarat Boris Shvaytser într-un interviu acordat postului local de știri 59.ru.  Obținerea multor componente a devenit problematică".

Pe lângă schimbarea rețetelor, fabrica, potrivit lui Shvaytser, a fost, de asemenea, forțată să caute noi echipamente după ce furnizorii din Italia, Germania și Marea Britanie au oprit cooperarea.

Internet mobil cu viteză mică

content-image

 

Viteza internetului mobil LTE în Rusia a scăzut în medie cu 0,6 megabiți pe secundă față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat în martie de agenția rusă de analiză a informațiilor TelecomDaily.

Iar problemele legate de viteza internetului sunt așteptate să se înrăutățească pe măsură ce ieșirea giganților europeni din domeniul telecomunicațiilor - inclusiv Nokia și Ericsson - îngreunează modernizarea rețelelor rusești.

Unii operatori de telefonie mobilă din Rusia au reprofilat frecvențele folosite pentru rețelele 3G pentru servicii celulare LTE, a raportat luna trecută ziarul Izvestia, pro-Kremlin, care a relatat luna trecută. Dar este puțin probabil ca această tactică să rezolve problema pe termen lung, potrivit experților.

Crematoriile sunt închise

content-image

Un crematoriu premiat din orașul Voronej, situat în sud-vestul țării, a fost nevoit să se închidă luna aceasta după ce singura sa cameră de incinerare - produsă în Republica Cehă - s-a defectat.

Nu este clar dacă va putea fi redeschis, deoarece cuptorul defect nu poate fi înlocuit din cauza unei interdicții a Uniunii Europene privind exportul de bunuri de înaltă tehnologie în Rusia.

Specialiștii ruși și reprezentanții furnizorului ceh de echipamente de incinerare, Tabo-CS, lucrează la repararea cuptorului, dar nu știu cât timp va dura, potrivit site-ului de știri De Facto, cu sediul la Voronej.

Potrivit site-ului său, echipamentul de incinerare Tabo-CS este folosit în zeci de alte orașe din Rusia, inclusiv în Sankt Petersburg și Novosibirsk.

Autobuze puține

content-image

 

Operatorii de transport local din 84 de orașe din Rusia au anulat până la 200 de rute de autobuz și troleibuz în acest an, potrivit unei cercetări efectuate de compania de modelare Simetra.

Unul dintre motivele acestor schimbări este reprezentat de întreruperile legate de sancțiuni în lanțurile de aprovizionare care, la rândul lor, au avut un impact asupra producătorilor de vehicule din Rusia.

De exemplu, activitatea uzinei de construcție de vagoane de marfă Tikhvin din regiunea Leningrad a fost suspendată mai mult de două luni în timpul verii, deoarece a rămas fără rulmenți cu bile de fabricație americană, esențiali pentru procesul de fabricație.

Cărțile de identitate au rămas neschimbate

content-image

Rusia a încercat să înlocuiască sistemul intern de pașapoarte al țării cu o carte națională de identitate digitală cel puțin din 2013 - iar noile carduri de plastic urmau chiar să fie testate în unele regiuni în acest an. Însă sancțiunile occidentale au forțat autoritățile să înghețe proiectul pe termen nelimitat.

Printre motivele acestei schimbări de direcție se numără faptul că Rusia nu poate produce suficiente cipuri și plastic pentru a realiza cardurile, a raportat Forbes Russia în iunie.

Clădiri pustii

content-image

 

Numărul de spații libere din clădirile de birouri și centrele comerciale din Rusia continuă să crească ca urmare a ieșirii marilor retaileri străini. Se estimează că ponderea spațiilor vacante din centrele comerciale din capitala Moscova va ajunge la 17% până la sfârșitul anului, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară NF Group, raportate de cotidianul de afaceri rus Kommersant la începutul acestei luni.

Și 12% din clădirile de birouri din Moscova vor fi goale până la sfârșitul anului, potrivit unui reprezentant al firmei de consultanță CORE.XP, citat de Kommersant.

Piloți cu pregătire slabă

content-image

Piloții de linie din Rusia au mai puține opțiuni de pregătire după ce transportatorul național turc Turkish Airlines ar fi interzis piloților ruși să folosească dispozitivele sale de pregătire pentru simularea zborurilor.

Se pare că interdicția a fost impusă din cauza temerii Turkish Airlines de a deveni victima unor sancțiuni secundare din partea Agenției pentru Siguranța Aviației din UE.

Decizia Turciei este probabil semnificativă, având în vedere că nu toate tipurile de dispozitive de pregătire pentru simularea zborurilor sunt disponibile cu ușurință în Rusia sau în statele partenere prietene, potrivit experților intervievați la începutul acestui an de către publicația independentă The Insider.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.