Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De teama sancțiunilor anunțate de SUA, o companie germană SE RETRAGE din proiectul Nord Stream 2

euronews.com
North Stream 2

O subsidiară a companiei germane Munich Re a anunţat marţi că nu va mai asigura gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Europa, din cauza temerilor privind sancţiunile Statelor Unite, transmite Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni. Luna trecută, grupul elveţian Zurich Insurance Group AG a decis să nu mai ofere servicii de asigurări pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2, scrie agerpres.ro.

Citește și: ‘La vremuri noi, tot noi!’ Pensionari din Ministerul de Interne, ‘unși’ directori de Clotilde Armand și Ciprian Ciucu

"Munich Re Syndicate a emis o notificare de reziliere către Nord Stream 2", a anunţat un purtător de cuvânt, referindu-se la subsidiara Munich Re.

Munich Re nu a dorit să ofere detalii suplimentare privind decizia.

Citește și: Video. Scenă uluitoare! Dan Barna și-a luat aere de vicepremier!

Reprezentanţii proiectului Nord Stream 2 au refuzat să comenteze decizia Munich Re, dar au precizat că este de datoria guvernelor europene şi a Comisiei să protejeze companiile europene de sancţiunile "contrare legilor internaţionale şi care interferează în suveranitatea politicii energetice".

Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington şi Moscova. Administraţia Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar creşte dependenţa economică şi politică a Europei faţă de Rusia.

Citește și: CTP, jigniri fără margini la adresa susținătorilor Dianei Șoșoacă: ‘Oameni cu discernământ foarte redus, care nu înțeleg un lucru elementar’

Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută, iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

Citește și: Întrebare-cheie pentru Dan Barna: Cam câți servitori ai avut acasă, ca să ți se pară normal ca cineva să cheme pe altcineva să-ți ridice ochelarii căzuți de pe masă? .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.