Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ziua lui Putin, Kim Jong Un anunță apropierea Rusia - Coreea de Nord: Felicitări pentru distrugerea provocărilor şi ameninţărilor Statelor Unite

nbcnews.com
kim jong un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis săptămâna aceasta o felicitare de ziua de naştere preşedintelui rus Vladimir Putin, felicitându-l pentru ”distrugerea provocărilor şi ameninţărilor Statelor Unite”, acesta fiind cel mai recent semn al aprofundării legăturilor dintre cele două state, relatează Reuters.

Pe măsură ce izolarea Rusiei în urma războiul său din Ucraina a crescut, relaţiile cu Phenianul s-au aprofundat. Din partea Coreei de Nord, relaţiile cu Rusia nu au fost întotdeauna la fel de apropiate precum erau pe vremea Uniunii Sovietice, dar acum ţara adun beneficii clare din nevoia Moscovei de a avea prieteni.

Coreea de Nord comunistă a fost formată în primele zile ale Războiului Rece cu sprijinul Uniunii Sovietice. Ulterior, Pheanianul s-a luptat cu Seulul şi aliaţii săi din SUA şi Naţiunile Unite într-un impas în Războiul Coreean din 1950-1953, fiind ajutată de China şi Uniunea Sovietică.

Coreea de Nord a fost puternic dependentă de ajutorul sovietic timp de zeci de ani, iar când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în anii 1990, Phenianul a fost cuprins de foamete.

Liderii Phenianului au avut tendinţa de a folosi Beijingul şi Moscova pentru a se echilibra reciproc. Kim Jong Un a avut iniţial o relaţie relativ rece cu ambele ţări, care s-au alăturat Statelor Unite şi au impus sancţiuni stricte Coreei de Nord din cauza testelor sale nucleare.

Cu toate acestea, după ultimul test nuclear al Coreei de Nord în 2017, Kim a luat măsuri pentru a repara legăturile.

În 2019, Kim şi Putin s-au întâlnit pentru prima dată la un summit în oraşul rus Vladivostok.

De atunci, Rusia s-a alăturat Chinei şi s-a opus noilor sancţiuni, şi-a folosit dreptul de veto în mai şi a divizat public Consiliul de Securitate al ONU (UNSC) pentru prima dată de când a început să pedepsească Phenianul în 2006.

SPRIJIN DE RĂZBOI OFERIT RUSIEI

Coreea de Nord şi-a oferit sprijinul public Moscovei după invazia rusă lansată în Ucraina. A fost una dintre singurele ţări care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene, iar săptămâna aceasta şi-a exprimat sprijinul pentru anexarea proclamată de către Rusia a unor părţi ale Ucrainei.

”«Operaţiunea militară specială» a Moscovei în Ucraina a introdus o nouă realitate geopolitică în care Kremlinul şi (Coreea de Nord) ar putea deveni din ce în ce mai apropiate, poate chiar până la reînvierea relaţiei de cvasi-alianţă care a existat în timpul Războiului Rece”, a declarat Artyom Lukin, profesor la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat din Vladivostok.

Este de remarcat faptul că Phenianul a început să folosească noua expresie ”colaborare tactică şi strategică” pentru a descrie relaţia sa cu Rusia, a adăugat el.

Statele Unite au anunţat că Rusia a abordat Coreea de Nord pentru a cumpăra milioane de cartuşe de muniţie şi alte arme pentru a-şi reface stocul epuizat de război. Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat acuzaţia.

LEGĂTURILE ECONOMICE

Cea mai mare parte a comerţului Coreei de Nord trece prin China, dar Rusia este un potenţial partener, în special pentru furnizarea de petrol, au spus experţii. Moscova a negat încălcarea sancţiunilor ONU, dar tancurile petroliere ruseşti au fost acuzate că au contribuit la evitarea limitelor de export de petrol în Coreea de Nord, iar observatorii sancţiunilor au anunţat că muncitori nord-coreeni au rămas în Rusia, în pofida interdicţiei.

Comerţul şi contactul uman dintre cele două ţări s-au oprit aproape complet după ce a început pandemia şi Coreea de Nord a impus carantine stricte la frontieră, forţând la un moment dat diplomaţii ruşi să-şi împingă bagajele pe cărucior de mână pentru a se întoarce acasă.

”Există motive să credem că cel puţin unele dintre restricţiile de la frontieră din partea nord-coreeană vor începe să fie ridicate în curând”, a spus Lukin, menţionând informaţii ale guvernului local conform cărora comerţul cu trenuri ar putea fi permis în curând.

Oficialii ruşi au discutat deschis despre ”cooperarea pentru aranjamente politice” cu scopul de a angaja între 20.000 şi 50.000 de lucrători nord-coreeni, în pofida rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic astfel de aranjamente.

Oficialii şi liderii ruşi din regiunile separatiste din Ucraina au discutat, de asemenea, despre posibilitatea ca muncitorii nord-coreeni să ajute la reconstruirea acelor zone devastate de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.