Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De Ziua Națională, Episcopul de Bălți a sfințit un tricolor uriaș, iar basarabenii au compus un cântec despre unire

Basilica.ro
Episcopul Antonie de Bălți

Preasfințitul Părinte Antonie și Consulul General al României la Bălți au serbat Ziua Națională a României la Bălți și la Sângerei, unde Episcopul de Bălți a sfințit un tricolor uriaș. Steagul a fost desfășurat pe strada principală a orașului, potrivit basilica.ro.

Ziua s-a încheiat la Sângerei cu un cântec compus special de artiștii basarabeni pentru Ziua României și intitulat „Domnul Ţara ne unească”.

Ziua Națională a început în eparhia de Bălți cu slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Antonie în Biserica „Nașterea Domnului” din Bălți, în prezența Consulului General al României la Bălți Petrișor Dumitrescu.

Cu acest prilej, Episcopul de Bălți a vorbit despre rolul unificator al Bisericii Ortodoxe în istoria poporului român. Biserica Ortodoxă Română a unit din nou românii – din punct de vedere spiritual – atunci când a reînființat Mitropolia Basarabiei, a subliniat ierarhul.

Consulul General al României i-a menționat pe cei care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, în primul rând ostașii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

Citește și: Ex-demnitarul Costoiu RUPE TĂCEREA la ICCJ - A indicat-o pe Ecaterina Andronescu drept...

Ceremonia de la Bălți ceremonia s-a desfășurat la Statuia Sf. Ștefan cel Mare. Foto: Episcopia de Bălți

După slujbă, episcopul și consulul general au participat la ceremonii organizate la Statuia lui Ștefan cel Mare din centrul orașului Bălți și la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din localitate, unde Preasfințitul Părinte Antonie a premiat câştigătorii concursului online de eseuri dedicate Marii Uniri.

În partea a doua a zilei, cei doi au participat la marșul și programul artistic dedicate Zilei Naționale a României de Consiliul Raional și Primăria din Sângerei. Ceremoniile au început cu sădirea unui tei lângă bustul lui Mihai Eminescu amplasat în fața liceului care poartă numele poetului.

În continuare au fost prezentate discursurile oficiale pe o scenă în aer liber, iar Părintele Episcop Antonie a sfinţit un tricolor de 30 de metri lungime şi 9 metri lăţime.

Steagul de la Sângerei a fost purtat în marș prin oraș până la tribuna unde s-au ținut discursurile și unde a fost sfințit de episcop. Foto: Episcopia de Bălți

Au vorbit Grigore Corcodel, preşedintele Consiliului Raional Sângerei, Arcadie Covaliov, primarul oraşului, Petrişor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, Constantin Cojocaru, primarul din Edineţ, Gheorghe Ichim, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Petru Hadârcă, director general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Ziua s-a încheiat cu o serbare în aer liber. Au evoluat grupuri de muzică și dansuri tradiționale din regiune și Ansamblul Folcloric „Ștefan Vodă”, condus de Tudor Ungureanu.

Programul artistic de la Sângerei a inclus un cântec compus special pentru Ziua Națională a României, cu binecuvântarea Episcopului de Bălți: „Domnul Ţara ne unească”. Piesa a fost compusă de maestrul Mihai Veroveţchi, dirijorul Orchestrei „Barbu Lăutaru” din Bălţi, pe un text de Veronica Bucico.

În mod simbolic, piesa a fost interpretată de doi artiști de pe cele două maluri ale Prutului: Maestrul Constantin Bahrin din Iaşi şi de cântăreaţa Stela Melnic din Bălţi (videoclipul de mai sus).

Zilua Naţională s-a încheiat la Sângerei cu focuri de artificii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.