DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Debitul Dunării creşte la 3.800 mc/s dar este departe de media lunii mai

Agerpres
Dunarea

Debitul fluviului Dunărea creşte uşor în zilele următoare până în jurul valorii de 3.800 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se în continuare sub media multianuală a lunii mai, de 7.250 mc/s, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) potrivit Agerpres.

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere uşoară în prima zi a intervalului până la valoarea de 3.750 mc/s, relativ staţionar în jurul acestei valori în următoarele trei zile, apoi în creştere uşoară până la valoarea de 3.800 mc/s până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului de prognoză relativ staţionare pe sectorul Gruia - Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet - Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe sectoarele Gruia - Calafat şi Olteniţa - Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Bechet - Giurgiu" , arată prognoza INHGA, valabilă până pe 30 mai 2020.

În ceea ce priveşte prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România, în perioada 24 mai, ora 7:00 - 30 mai, ora 7:00, în prima jumătate a intervalului, debitele vor fi în creştere pe râurile din vestul, nordul, centrul ţării şi pe cele din zonele montane, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

Potrivit INHGA, în partea a doua a intervalului de prognoză, debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din jumătatea de est a ţării şi doar prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din nordul şi vestul ţării. Pe celelalte râuri, debitele vor fi în scădere uşoară.

"Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor, sub forma de aversă, prognozate, pe râurile din zonele de deal şi munte din vestul ţării", avertizează hidrologii.

Prognoza trimestrială emisă de INHGA arată că debitul maxim al Dunării, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), este estimat pentru luna mai la 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mult mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim de 3.200 mc/s.

De asemenea, în mai 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici, respectiv sub 30%, pe râurile din bazinele hidrografice: Siret (cu excepţia Bistriţei şi Buzăului), Prut mijlociu şi inferior, Vedea, Olt inferior şi pe râurile din Dobrogea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.