Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debitul Dunării scade la 3.300 metri cubi/secundă pe parcursul săptămânii viitoare

Agerpres
Dunarea

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 3.300 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub mediile multianuale ale lunilor noiembrie (4.650 mc/s) şi decembrie (5.200 mc/s), arată prognoza săptămânală a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 5 decembrie.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând prima parte a intervalului când vor fi în creştere uşoară pe sectorul Călăraşi - Tulcea, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: ‘Este total scăpată de sub control! Guvernul nu ne protejează! Despre asta vorbim în momentul de față’

Pentru luna noiembrie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.500 mc/s, iar cel minim la 3.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 4.650 mc/s. În decembrie, debitul maxim prognozat de hidrologi atinge 6.000 mc/s, cel minim 3.700 mc/s, iar media lunii este de 5.200 mc/s.

Conform INHGA, în intervalul 29 noiembrie - 5 decembrie 2020, prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în extindere şi intensificare, pe râurile mici din zonele de deal şi munte, mai ales din nordul şi centrul ţării.

În luna decembrie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, şi Argeş, iar cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului, se precizează în prognoza lunară emisă de INHGA.

Hidrologii avertizează că în prima lună de iarnă este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.