Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decalajul economic dintre nordul și sudul Italiei, tot mai accentuat

italia regiuni

Decalajul dintre nordul prosper al Italiei si sudul tarii a devenit atât de mare încât difierenta dintre Lombardia, de lânga Alpii Elvetieni, si Calabria, din sudul extrem al tarii, este mai mare decât cel dintre Germania si Grecia, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Dupa ultima recesiune, o mare parte din structura productiva a sudului a disparut. Procesul de decuplare a început în 2001 si s-a accelerat, fiind posibil sa fie nevoie de ani de zile pentru ca cresterea din sud sa revina la nivelul celei din nord", a declarat Stefano Prezioso, director pentru cercetare la institutul Svimez.

Italia a trecut prin doua recesiuni într-o perioada de sapte ani, iar redresarea este în urma altor tari din zona euro. Asta înseamna ca o mare parte din populatia care traieste în sudul tarii, cunoscut si sub numele de Mezzogiorno, ar putea sa nu simta o îmbunatatire a conditiilor economice.

Salvatore Rossi, director general în Banca Italiei, care provine din orasul sudic Bari, a scos în evidenta aceasta problema într-un discurs sustinut la începutul acestei luni, afirmând ca disparitatile dintre regiuni se afla la un nivel record si sunt în crestere.

Pe de alta parte, companiile de succes din nordul Italiei sunt tot mai mult expuse "contaminarii" din partea gruparilor de crima organizata, inclusiv cele provenite din sud, a avertizat în acest an asociatia industriasilor din Lombardia, Assolombarda.

Procuratura a avertizat la rândul ei ca Mafia si alte bande organizate îsi muta operatiunile în nord.

Chiar daca au existat întotdeauna diferente între cele doua parti ale Italiei, economiile acestora s-au dezvoltat în ritmuri aproximativ egale în perioada 1995-2001, dar evolutiile au început sa difere în perioada tranzitiei catre euro.

În prezent, nordul ramâne centrul industrial al Italiei, unde îsi au originea Ferrari si Luxottica Group.

În Sud, circa 18% dintre gospodarii au probleme cu aprovizionarea cu apa, dublu fata de media nationala, potrivit institutului de statisatica Istat/

Decalajul economic a atins un nivel record în 2014, ultimul an pentru care sunt disponibile date de acest tip.

Premierul Renzi lauda economia Lombardiei si a regiunilor învecinate, afirmând ca evolueaza mai bine decât cea a Germaniei. Renzi vorbeste însa rar despre sud, care reuneste sase regiuni si insulele Sicilia si Sardinia.

În sud, somajul depaseste 20%, fiind de peste doua ori mai ridicat fata de cel din nordul tarii si cu 8 puncte procentuale peste media nationala.

Preturile locuintelor din sud au scazut puternic din 2008, din cauza crizei financiare, si nu dau semne de redresare.

Ministrul de Finante Carlo Padoan a reiterat pe 1 decembrie ca guvernul analizeaza o serie de masuri pentru regiunile sarace din sudul Italiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.