Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decesul care stârneşte o nouă bătălie în SUA: Miză majoră pentru viitorul ţării

sua steag

O nouă bătălie între republicani şi democraţi izbucneşte după decesul unuia dintre judecătorii Curţii Supreme a SUA. Antonin Scalia, judecător numit la Curtea Supremă de preşedintele Reagan, era un conservator convins, iar intenţia preşedintelui Obama de a numi un înlocuitor se loveşte de opoziţia republicanilor. Raportul de forţe de la Curtea Supremă este un factor decisiv în chestiuni legislative sensibile, cum a fost cea a căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex.

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a luat angajamentul sâmbătă să numească înainte de încheierea celui de-al doilea mandat al său un succesor judecătorului conservator de la Curtea Supremă Antonin Scalia, care tocmai a decedat, lăsând să se întrevadă un conflict între preşedintele democrat şi republicani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Intenţionez să îmi îndeplinesc responsabilităţile constituţionale numind la timp un succesor. Am tot timpul pentru a face acest lucru, iar Senatul îşi va putea îndeplini responsabilităţile audiind după cum trebuie această persoană şi votând la timp", a declarat Barack Obama, aflat în California, referindu-se la prerogativele constituţionale ale preşedintelui Statelor Unite de a numi judecătorii de la Curtea Supremă şi ale Senatului de a ratifica aceste numiri. 

"Sunt responsabilităţi pe care le iau în serios, aşa cum ar trebui să facă fiecare. Ele depăşesc un singur partid politic. Ele sunt de resortul democraţiei", a insistat Barack Obama, făcând aluzie la declaraţiile republicanilor care l-au prevenit că viitorul preşedinte american este cel care trebuie să numească un succesor judecătorului Scalia. 

"Este vorba despre o instituţie (Curtea Supremă) căreia judecătorul Scalia i-a consacrat viaţa sa profesională", a adăugat preşedintele Obama, lăudând un "om remarcabil", un "spirit de jurist strălucitor" care "a modelat profund Dreptul" şi care "şi-a consacrat viaţa pietrei de temelie a democraţiei noastre, statul de drept". 

Acest judecător conservator de la Curtea Supremă a Statelor Unite, oponent al avortului şi partizan al pedepsei cu moartea, a încetat din viaţă sâmbătă la vârsta de 79 de ani, prefigurând o luptă pentru înlocuirea sa între preşedintele democrat şi Congresul dominat de republicani. 

Dispariţia judecătorului Scalia, un catolic tradiţionalist numit în urmă cu 30 de ani de preşedintele republican de la acea dată, Ronald Reagan, riscă să apese asupra unei campanii în plină desfăşurare pentru alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie, cu mai puţin de un an înainte de plecarea lui Barack Obama de la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.