Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit Antonin Scalia, cel mai conservator judecător al Curții Supreme a SUA

sua

Un judecător conservator de la Curtea Supremă a Statelor Unite, Antonin Scalia, oponent al avortului şi partizan al pedepsei cu moartea, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, au anunţat sâmbătă oficiali americani, cu un an înainte de sfârşitul mandatului preşedintelui Barack Obama, transmite AFP. 

"Judecătorul Antonin Scalia a fost un om al lui Dumnezeu, un patriot şi un apărator ferm al Constituţiei şi statului de drept", a subliniat într-un comunicat primul oficial care a anunţat decesul său, Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, statul de origine a judecătorului defunct. 

Antonin Scalia a fost numit în 1986 de preşedintele de la acea dată, Ronald Reagan, pentru a fi membru al celei mai înalte instanţe judiciare americane. El era cunoscut pentru interpretarea literală a Constituţiei Statelor Unite. 

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a prezentat "cele mai sincere condoleanţe". 

"Judecătorul Scalia a fost un erou american. Senatul trebuie să facă în aşa fel încât viitorul preşedinte să numească un succesor", a scris pe Twitter senatorul republican Ted Cruz, candidat ultraconservator la învestitura republicană pentru prezidenţialele din noiembrie. 

Procesul numirii şi confirmării unui nou judecător riscă să fie foarte complicat cu mai puţin de un an înainte de sfârşitul mandatului preşedintelui democrat Barack Obama, în faţa unui Congres dominat de republicani. 

Catolic tradiţionalist de origine italiană, Antonin Scalia era judecătorul cu cea mai mare vechime în cadrul Curţii Supreme, alcătuită din nouă membri, dintre care patru consideraţi conservatori (John Roberts, Antonin Scalia, Clarence Thomas şi Samuel Alito). 

Convins de constituţionalitatea pedepsei cu moartea şi apărător al deţinerii de arme individuale, el a fost un adversar făţiş al avortului, uniunii între persoane de acelaşi sex şi discriminării pozitive.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.