Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECIZIA Care a salvat 59.000 de vieţi în 11 țări din Europa

MbS News
medic coronavirus dezinfectie

Izolarea şi alte măsuri luate pentru a frâna propagarea epidemiei de COVID-19 au salvat viaţa a circa 59.000 de persoane în 11 ţări europene, între care 2.500 în Franţa, afirmă cercetători britanici, citaţi de AFP.

"Cu măsurile actuale instituite, cel puţin, până la sfârşitul lunii martie, estimăm că aceste măsuri ar fi evitat moartea a 59.000 de persoane în 11 ţări până la 31 martie", potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Imperial College din Londra, universitate reputată în domeniul medical, informează agerpres.ro.

Citește și: Iohannis: A fost nevoie de o măsură de carantinare. Știm că vă este greu; ne uităm la voi cu speranță

Aceşti universitari specialişti în epidemologie şi în matematică au realizat modele pentru dinamica epidemiei în Europa şi au estimat frânarea contagiunii cu SARS-CoV-2 datorată diferitelor măsuri luate în ţările studiate la date diferite unele de altele.

Măsurile luate în calcul sunt carantina pentru bolnavi, închiderea şcolilor şi universităţilor, interzicerea adunărilor, măsurile de distanţare socială şi izolarea generală.

Citește și: Politolog, despre pandemia de coronavirus: ‘Nu vrem să trăim un alt Colectiv la scară națională’

Metoda folosită este cea a modelelor teoretice care presupun în special ca o aceeaşi măsură să aibă un impact comparabil în cele 11 ţări europene studiate, subliniază cercetătorii.

În Italia, prima ţară care a instituit măsuri stricte şi unde epidemia este totodată cea mai avansată, impactul este cel mai puternic: studiul evaluează la 38.000 numărul vieţilor salvate prin decizia de carantină totală.

Citește și: Momente de groază la Spitalul din Suceava: ‘Era probabil mort, într-un sac negru, cu un telefon care suna lângă el’

Urmează apoi Spania, unde cercetătorii britanici evaluează la 16.000 numărul vieţilor salvate, apoi Franţa (2.500), Belgia (560), Germania (550), Regatul Unit (370), Elveţia (340), Austria (140), Suedia (82), Danemarca (69) şi Norvegia (10).

Cercetătorii subliniază că "mult mai multe decese vor fi evitate dacă se asigură că măsurile vor rămâne valabile până când transmiterea bolii va scădea la niveluri mici".

Citește și: Iohannis: A fost nevoie de o măsură de carantinare. Știm că vă este greu; ne uităm la voi cu speranță

În aceste 11 ţări ale Europei Occidentale, un total, evaluat între 7 şi 43 de milioane de persoane, a fost infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2, dintre care aproximativ 5,9 milioane de italieni şi doar 600.000 de germani, unde nivelul de contagiune este cel mai scăzut, notează studiul.

Diferenţa între numărul cazurilor oficial înregistrate în aceste ţări şi estimările cercetătorilor britanici se explică "fără îndoială în special" prin faptul că, în multe cazuri infecţiile erau "benigne sau fără simptome", iar "capacităţile de depistare" sunt "limitate", astfel încât nu toate cazurile suspecte de COVID-19 au fost depistate.

Citește și: Politolog, despre pandemia de coronavirus: ‘Nu vrem să trăim un alt Colectiv la scară națională’ .

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.