Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia care alimentează și mai mult teoriile conspirației: controversatul program de scanare a irisului

worldcoin crypto

Worldcoin îşi va extinde operaţiunile pentru a înregistra mai mulţi utilizatori la nivel global şi îşi propune să permită altor organizaţii și guvernelor să folosească tehnologia sa de scanare a irisului şi de verificare a identităţii, a declarat pentru Reuters un senior manager al companiei. În jurul proiectului Worlcoin s-au născut o mulțime de controverse și teorii ale conspirațiilor, dat fiind că datele se colectează prin scanarea irisului. Faptul că Worlcoin va pune aceste date biometrice la dispoziția guvernelor nu va face decât să alimenteze aceste teorii.

Cofondat de CEO-ul OpenAI, Sam Altman, Worldcoin a fost lansat săptămâna trecută, cerând utilizatorilor să-şi scaneze irisul în schimbul unui ID digital şi, în unele ţări, al unor criptomonede gratuite, ca parte a planurilor de creare a unei ”reţele de identitate şi financiară”.

În site-urile de înscriere din întreaga lume, oamenii şi-au scanat feţele la un ”orb” sferic strălucitor, ignorând îngrijorările militanţilor pentru confidenţialitate că datele biometrice ar putea fi utilizate greşit.

Worldcoin spune că s-au înscris 2,2 milioane de persoane, mai ales în timpul unei perioade de probă din ultimii doi ani.

Organismele de supraveghere în domeniul confidenţialităţii datelor din Marea Britanie, Franţa şi Germania au spus că analizează proiectul.

”Suntem în această misiune de a construi cea mai mare comunitate financiară şi de identitate pe care o putem realiza”, a declarat Ricardo Macieira, director general pentru Europa la Tools For Humanity, compania cu sediul în San Francisco şi Berlin care se află în spatele proiectului.

Worldcoin a strâns 115 milioane de dolari de la investitori cu capital de risc, inclusiv Blockchain Capital, a16z crypto, Bain Capital Crypto şi Distributed Global, într-o rundă de finanţare organziată în luna mai.

Macieira a spus că Worldcoin va continua să desfăşoare operaţiuni în Europa, America Latină, Africa şi ”în toate părţile lumii care ne vor accepta”.

Site-ul Worldcoin menţionează diverse aplicaţii posibile, inclusiv diferenţierea oamenilor de inteligenţa artificială, permiţând ”procese democratice globale” şi arătând ”o posibilă cale” către venitul de bază universal, deşi aceste rezultate nu sunt garantate.

Majoritatea persoanelor intervievate de Reuters la centrele de înscriere din Marea Britanie, India şi Japonia au spus săptămâna trecută că se alătură pentru a primi cele 25 de jetoane Worldcoin gratuite, despre care compania spune că le pot revendica utilizatorii verificaţi.

"Nu cred că vom fi noi cei care generăm venit de bază universal. Dacă putem face infrastructura care permite guvernelor sau altor entităţi să facă acest lucru, am fi foarte fericiţi", a spus Macieira.

Companiile ar putea plăti Worldcoin pentru a-i folosi sistemul de identitate digitală, de exemplu, dacă o cafenea doreşte să ofere tuturor o cafea gratuită, atunci tehnologia Worldcoin ar putea fi folosită pentru a se asigura că oamenii nu pretind mai mult de o cafea fără ca magazinul să fie nevoie să adune date personale, a spus Macieira.

”Ideea este că, pe măsură ce construim această infrastructură şi să permitem altor terţi să folosească tehnologia.”

În viitor, tehnologia din spatele globului de scanare a irisului va fi open-source, a adăugat Macieira.

”Ideea este că oricine îşi poate construi în viitor propriul orb şi îl poate folosi în beneficiul comunităţii pe care o urmăreşte”, a spus el.

PREOCUPĂRI DE CONFIDENTIALITATE

Autorităţile de reglementare şi cei care militează pentru confidenţialitate şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la colectarea datelor de către Worldcoin, inclusiv dacă utilizatorii îşi dau consimţământul în cunoştinţă de cauză şi dacă o companie ar trebui să fie responsabilă pentru gestionarea datelor.

Site-ul web Worldcoin spune că proiectul este ”complet privat” şi că datele biometrice fie sunt şterse, fie utilizatorii pot opta pentru a le stoca în formă criptată.

Biroul de Stat Bavarez pentru Supravegherea Protecţiei Datelor, care are jurisdicţie în Uniunea Europeană deoarece Tools For Humanity are un birou acolo, a declarat că a început să investigheze Worldcoin în noiembrie 2022 din cauza preocupărilor legate de prelucrarea pe scară largă a datelor sensibile.

Michael Will, preşedintele autorităţii de reglementare bavareză, a declarat că va analiza dacă sistemul Worldcoin este ”sigur şi stabil”.

Proiectul ”necesită măsuri de securitate foarte, foarte ambiţioase şi multe explicaţii şi transparenţă pentru a se asigura că cerinţele de protecţie a datelor nu sunt neglijate”, a declarat Will.

Will a spus că persoanele care predau datele lor au nevoie de ”claritate absolută” despre cum şi de ce sunt procesate.

Rainer Rehak, cercetător în domeniul inteligenţei artificiale şi al societăţii la Institutul Weizenbaum din Berlin, a spus că utilizarea tehnologiei de către Worldcoin ”este iresponsabilă” şi că nu este clar ce probleme ar rezolva.

”Concluzia este că este un proiect mare de a crea o nouă bază de consumatori pentru produsele Web3 şi cripto”, a spus el.

Web3 este un termen pentru o următoare fază ipotetică a internetului, bazată pe blockchain, în care activele şi datele utilizatorilor există ca active cripto tranzacţionabile.

Rezolvând preocupările legate de confidenţialitate, Fundaţia Worldcoin, o entitate cu sediul în Insulele Cayman, a declarat într-un comunicat că respectă toate legile care reglementează datele cu caracter personal şi va continua să coopereze cu solicitările organismelor de conducere de informaţii despre practicile sale de confidenţialitate şi protecţie a datelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.