Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia care ar putea arunca iar prețurile în aer: Un mare producător se pregătește să interzică exporturile de orez

www.realitatea.net
orez

India, cel mai mare furnizor mondial de orez, analizează posibilitatea de a interzice exportul majorităţii soiurilor de orez, o mişcare care ar putea duce şi mai sus preţurile mondiale, şi aşa ridicate, la alimente, pe fondul revenirii fenomenului meteo El Nino, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, Guvernul de la New Delhi discută un plan care prevede interzicerea exporturilor pentru toate tipurile de orez non-Basmati. Motivul ar fi creşterea preţurilor pe piaţa locală şi faptul că autorităţile vor să evite riscul unor noi presiuni inflaţioniste, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Dacă va fi implementată, interdicţia ar urma să afecteze aproximativ 80% din exporturile de orez ale Indiei. O astfel de măsură ar putea duce la scăderea preţurilor pe piaţa locală, însă riscă să împingă şi mai sus preţurile mondiale. Orezul este un produs alimentar de bază pentru jumătate din populaţia lumii iar Asia consumă aproximativ 90% din oferta mondială. Preţurile de referinţă la orez au urcat deja la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul temerilor că revenirea fenomenului meteo El Nino va afecta culturile de orez.

India este responsabilă pentru aproximativ 40% din comerţul mondial cu orez şi furnizează orez pentru mai mult de 100 de ţări, iar Beninul, China, Senegalul, Coasta de Fildeş şi Togo se numără printre cei mai importanţi clienţi ai săi.

O serie de importatori de orez, precum Indonezia, China şi Filipine, au început să îşi facă stocuri mari în acest an. Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), există o probabilitate de 90% ca fenomenul meteorologic El Nino, asociat în general cu o creştere a temperaturilor globale, să continue şi în a doua jumătate a anului 2023 cu o intensitate care ar trebui să fie "cel puţin moderată".

O potenţială interdicţie a exporturilor de orez în India va crea şi mai multe îngrijorări cu privire la aprovizionarea mondială.

Planul autorităţilor de la New Delhi vine într-un moment în care inflaţia s-a accelerat în luna iunie, în principal din cauza unor preţuri mai mari la alimente. Analiştii de la Bloomberg se aşteaptă la o nouă creştere a inflaţiei, mai ales după ultima explozie a preţurilor la tomate. Preţurile ridicate persistente la alimente ar putea afecta imaginea Guvernului în rândul populaţiei, înaintea alegerilor locale care ar urma să aibă loc în mai multe state indiene la finele acestui an şi a alegerilor naţionale din 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.