Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia care va înfuria China: SUA și Japonia, plan militar comun în caz de urgență în Taiwan

ABC News
Taiwan

Forțele armate japoneze și americane au întocmit un proiect de plan pentru o operațiune comună pentru o posibilă situație de urgență din Taiwan, a anunţat agenția de presă din Japonia Kyodo, citând surse nenumite guvernamentale japoneze, pe fondul tensiunilor crescute dintre insulă și China, transmite Reuters.

China susține că Taiwanul a fost guvernat democratic ca fiind propriul său teritoriu „sacru” și în ultimii doi ani a intensificat presiunea militară și diplomatică pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate, alimentând furia în Taipei și îngrijorarea profundă la Washington.

Guvernul Taiwanului spune că vrea pace, dar se va apăra dacă va fi nevoie.

Conform planului, U.S. Marine Corps va înființa baze temporare pe lanțul de insule Nansei care se întinde de la Kyushu, una dintre cele patru insule principale ale Japoniei, până la Taiwan, în stadiul inițial al unei urgențe din Taiwan, și va desfășura trupe, anunţă Kyodo.

Forțele armate japoneze vor oferi sprijin logistic în domenii precum muniția și aprovizionarea cu combustibil, se arată în comunicat.

Japonia, fostul conducător colonial al Taiwanului și Statele Unite vor ajunge probabil la un acord pentru a începe formularea unui plan oficial în cadrul unei reuniuni „2+2” a miniștrilor de externe și ai apărării la începutul anului viitor, a spus agenția de presă.

Oficialii ministerului japonez al apărării nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

În octombrie, guvernul japonez a semnalat o poziție mai asertivă față de postura agresivă a Chinei împotriva Taiwanului auto-condus, sugerând că va lua în considerare opțiuni și se va pregăti pentru „diverse scenarii”, reafirmând în același timp legăturile strânse cu SUA.

La începutul acestei luni, fostul prim-ministru japonez, Shinzo Abe, a declarat că Japonia și Statele Unite nu ar putea sta deoparte dacă China ar ataca Taiwanul.

Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, au spus de mult timp că, având în vedere zeci de mii de trupe pe care SUA le au în Japonia și proximitatea sa de Taiwan, Japonia ar trebui probabil să joace un rol important în orice urgență din Taiwan.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că, așa cum au afirmat președintele american Joe Biden și omologul său japonez într-o declarație comună din martie, ambele țări au împărtășit un angajament pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan.

„Ne angajăm să îmbunătățim reziliența și interoperabilitatea dintre forțele americane și japoneze și să aprofundăm cooperarea operațională în timp de pace și în diferite situații regionale”, a adăugat Pentagonul.

Japonia găzduiește mari baze militare americane, inclusiv pe insula sudică Okinawa, un zbor scurt din Taiwan, care ar fi crucial pentru orice sprijin al SUA în timpul unui atac chinez.

China vede Taiwanul democratic ca pe o provincie captivantă, care așteaptă ziua în care insula va putea fi adusă sub controlul său – pașnic sau militar – fără drept la relații de la stat la stat.

Statele Unite, ca majoritatea țărilor din lume, recunosc China față de Taiwan, în conformitate cu politica Beijingului „o singură China”. Dar Washingtonul este cel mai mare furnizor și aliat de arme al insulei și este obligat prin lege să o ajute să se apere.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.