Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia Curții Constituționale: ”Președintele Germaniei nu a încălcat Constituția”

justitie


'Preşedintele poate decide el însuşi cum să-şi îndeplinească misiunile de reprezentare', a precizat Curtea, într-un comunicat publicat marţi pentru a-şi explica decizia.
'Declaraţii specifice ale preşedintelui nu pot fi contestate în justiţie decât dacă arată că el şi-a neglijat misiunea de reprezentare (a întregii ţări) şi a atacat în mod arbitrar un partid. Nu a fost vorba de o astfel de situaţie', a adăugat Curtea.
În august 2013, preşedintele german Joachim Gauck a declarat în faţa a sute de elevi, în legătură cu manifestanţi ai extremei-drepte reuniţi în faţa unui centru pentru solicitanţi de azil la Berlin, că 'avem nevoie de cetăţeni care să iasă în stradă şi să le arate acestor nebuni care le sunt limitele'.
Această declaraţie, făcută de un preşedinte a cărui funcţie este în principal onorifică, dar care beneficiază de o mare autoritate morală, a deranjat partidul de extremă-dreaptă NPD, care a sesizat Curtea Constituţională, cu sediul la Karlsruhe. NPD l-a acuzat pe preşedinte că şi-a încălcat obligaţia de a rămâne neutru din punct de vedere politic.
Anterior, Gauck a condamnat explicit contramanifestaţiile violente împotriva NPD, 'indicând că simplul fapt de a smulge afişe nu este acceptabil', a subliniat Curtea în decizia sa.
NPD, care a obţinut un mandat în Parlamentul European după alegerile de la 25 mai, a calificat în schimb această decizie ca fiind 'grotescă', precizând că 'pentru Gauck există cetăţeni de prima mână care nu sunt nebuni şi cetăţeni de mâna a doua care pot fi trataţi ca nebuni cu asentimentul Curţii Constituţionale'.
Fost pastor în Germania de Est comunistă şi militant pentru drepturile civice, Joachim Gauck a fost ales în 2012 cu 88% din voturi de o adunare a marilor electori, asigurându-şi sprijinul conservatorilor cancelarului Angela Merkel, al liberalilor, al social-democraţilor şi al Verzilor. El este una din cele mai populare personalităţi politice în Germania.
NPD, deschis antisemit, xenofob şi revizionist, reuneşte în special nostalgici ai celui de-al Treilea Reich. Nu a avut niciodată aleşi în Camera Deputaţilor (Bundestag), dar este reprezentat în anumite parlamente regionale din fosta RDG.
Germania analizează în prezent posibilitatea interzicerii acestui partid.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.