Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia luată în secret de Tudose stârnește critici. Fost ministru în Guvernul Grindeanu: 'Arată disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste'

Inquam Photos / Octav Ganea
guvern Mihai Tudose

Modificările aduse Legii dialogului social, între care introducerea obligativităţii negocierilor colective pentru toţi angajatorii, pentru toate contractele de muncă, arată disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, spune Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), potrivit news.ro.

Vezi şi: Guvernul Tudose, mișcare neanunțată: Cum sunt obligați angajatorii să schimbe într-o lună contractele de muncă

Prin articolul VII din OUG nr. 82/2017 publicată în Monitorul Oficial joi, au fost introduse o serie de derogări de la Legea nr. 62/2011 a dialogului social, fără consultarea partenerilor sociali, spune Jianu.

În plus, OUG nu este semnată de ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea, care are în portofoliu problematica Legii nr. 62/2011 a dialogului social.

“Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepţii de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligaţii pentru IMM-uri, în privinţa negocierilor colective, încălcându-se acordul de voinţă al părţilor acolo unde există contracte colective de muncă, prin obligarea părţilor să renegocieze, coroborat cu faptul că OUG nu este semnată de ministrul pentru Dialog social, Gabriel Petrea, cu competenţe în implementarea Legii nr. 62/2011, arată disperarea Guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat”, spune preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Vezi și: Baronii PSD au bătut cu pumnul în masă: Vrem legile Justiției gata anul acesta! Jocul politic total al sfârșitului de an (surse)

Reprezentantul CNIPMMR mai afirmă că actul normativ adoptat conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu patronatele şi nici cu sindicatele.

”OUG nr. 82/2017 a fost adoptată într-un mod total netrasparent deoarece nu a existat dialog cu confederaţiile patronale reprezentative, având în vedere că au fost stabilite obligaţii noi pentru toţi angajatorii din mediul privat din România”, adaugă oficialul.

O altă modificare este faptul că, spre deosebire de până acum, firmele cu sub 21 de angajaţi vor fi obligate să negocieze colectiv contactele de muncă pentru aplicarea OUG 79 privind modificarea Codului fiscal.

”Rezultă că IMM-urile sub 21 de salariaţi, care nu au avut niciodată negocieri colective şi care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate să înceapă negocierile pentru punerea în aplicare a OUG”, spun reprezentanţii Consiliului.

În cazul unităţilor care au contracte colective de muncă, acestea sunt obligate să reia negocierile pentru punerea în aplicare a OUG de modificare a Codului Fiscal.

Vezi și: Au apărut primele imagini: Cum arată Serena Williams în rochie de mireasă (FOTO)

”În acest caz, se încalcă acordul de voinţă al părţilor care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare şi producând efecte. Practic, se acordă salariaţilor un motiv pentru a declanşa greva, având în vedere negocierile pentru includerea în contractele colective de muncă a dispoziţiilor OUG nr. 79/2017”, mai arată conducerea CNIPMMR.

De asemenea, prin modificările aduse legii dialogului social, se acordă posibilitatea unei federaţii sindicale din afara unei companii să participe la negocieri în cadrul respectivei firme.

”OUG nr. 82/2017 introduce prevederi care încalcă voinţa angajaţilor, care nu doresc să constituie un sindicat la nivel unităţii, chiar şi nereprezentativ sau afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate, stabilind în mod aberant că la negociere pot participa reprezentanţii federaţiei sindicale reprezentative în sector de activitate, în baza mandatului acordat de acestea împreună cu rezentanţii salariaţiilor, în loc ca negocierea să aibă loc cu reprezentanţii aleşi ai angajaţiilor, astfel cum este prevăzut de Legea nr. 62/2011”, se menţionează în comunicat.

Sunt totodată introduşi în procesul de negociere la nivelul unităţii reprezentanţii confederaţiilor sindicale reprezentative, alături de reprezentanţii salariaţiilor, în întreprinderi în care nu există niciun sindicat constituit.

”Termenul acordat de o lună, pentru derularea negocierilor colective, în perioada 20 noiembrie 2017-20 decembrie 2017, este unul forţat, în condiţiile în care Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul părţilor”, adaugă oficialii CNIPMMR.

Iniţierea negocierii colective în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unităţi fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducând obligaţii care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.