Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia lui Donald Trump în privinţa Ierusalimului a dus la creşterea sprijinului palestinienilor pentru lupta armată

palestina israel palestina violente confruntari

Decizia controversată a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a determinat o creştere puternică a sprijinului palestinienilor pentru lupta armată, relevă un sondaj făcut public joi, potrivit AFP. Procentul palestinienilor care se declară favorabili luptei armatei aproape s-a dublat comparativ cu rezultatele unui sondaj realizat în urmă cu şase luni. În paralel, sprijinul pentru soluţia cu două state este în scădere printre palestinieni, conform acestui nou sondaj realizat de israelieni şi palestinieni, conform Agerpres.

Autorii anchetei afirmă că au intervievat 1.270 de palestinieni care trăiesc în Ierusalimul de Est, în Cisiordania ocupată şi în Fâşia Gaza, imediat după declaraţia lui Donald Trump de la 6 decembrie prin care a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa, în timp ce palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel, capitala statului la care ei aspiră.

La întrebarea privind opţiunea lor favorită pentru relaţiile israeliano-palestiniene, 38,4% dintre cei chestionaţi s-au declarat în favoarea 'luptei armate', în timp ce numai 26,2% susţin căutarea unui acord de pace.

Într-un sondaj publicat în iunie 2017, 21% dintre persoanelor intervievate susţineau lupta armată, iar 45% afirmau că vor să relanseze procesul de pace. Potrivit lui Khalil Shikaki, din partea think tank-ului Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) şi unul dintre autorii concluziilor sondajului, această schimbare este consecinţa declaraţiei preşedintelui american.

"Nu există absolut nicio îndoială că declaraţia lui Trump este cauza fundamentală" pentru această situaţie, a spus el într-o conferinţă de presă. La rândul său, Dahlia Scheindlin, de la Centrul Tami Steinmetz, co-autoare a concluziilor sondajului, a spus că se aşteaptă ca sprijinul pentru lupta armată să se diminueze în lunile care vin dacă tensiunea de pe teren va scădea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.