Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia SUA de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, nu are nicio valoare pentru ONU: 'Statutul teritoriului rămâne neschimbat'

Time
Antonio Guterres

Statutul juridic al Înălţimilor Golan rămâne neschimbat după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte "suveranitatea" Israelului asupra acestui teritoriu din Orientul Mijlociu, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, relatează AFP, potrivit https://www.agerpres.ro/.

Citește și: Surpriză de proporții pe lista PSD pentru europarlamentare! Vedeta care i-a luat fața soțului Olguței Vasilescu, Claudiu Manda

"Pentru secretarul general (Antonio Guterres), este clar că statul Înălţimilor Golan nu s-a schimbat. Politica ONU faţă de Înălţimile Golan vine din rezoluţiile adoptate de Consiliul de Securitate, iar această politică, din nou, nu s-a schimbat", a subliniat el în briefingul de presă cotidian.

Prevăzute de multă vreme, consultările cu uşile închise ale Consiliului de Securitate privind forţa ONU (UNDOF) desfăşurată pe Înălţimile Golan urmează să se ţină miercuri la New York. Începând de marţi, o reuniune lunară publică a Consiliului asupra Orientului Mijlociu va permite, de asemenea, membrilor instanţei ONU să discute despre decizia americană.

Citește și: Rareș Bogdan o umilește pe Viorica Dăncilă! Reacție devastatoare în scandalul momentului

În cursul consultărilor de miercuri, poziţia SUA cu privire la viitorul UNDOF, al cărei mandat se încheie în iunie, va fi "interesantă" de ascultat, a afirmat un diplomat pentru care o menţinere a forţei nu va mai putea fi compatibilă cu noua politică americană atribuind acest teritoriu Israelului.

UNDOF (Forţa ONU de observare pentru dezafectare), al cărei cost anual este de circa 60 de milioane de dolari, numără o mie de Căşti Albastre. Acestea au ca misiune, din 1974, să controleze o zonă tampon demilitarizată pe Înălţimile Golan.

Citește și: Se mută Elena Udrea în Costa Rica? Mutare neașteptată făcută de logodnicul său

La ONU, rezoluţie care reînnoieşte regulat mandatul UNDOF are particularitatea (unică pentru operaţiunile de pace) de a fi redactată anual de Statele Unite şi Rusia în comun.

Israelul a cucerit de la Siria o mare parte a Înălţimilor Golan în urma Războiului de Şase Zile din 1967, dar decizia israeliană de anexare a acestui teritoriu sirian nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Teritoriu strategic între cele două ţări, Înălţimile Golan sunt o importantă sursă de apă şi domină Galileea şi Lacul Tiberiada (Marea Galileei) pe partea controlată de Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.