DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DECIZIE a CCR: O parte din Statutul cadrelor militare, declarată neconstituţională

CCR

CCR a declarat, marți, neconstituțională prevederea privind organizarea și funcționarea consiliilor de onoare și celor de judecată, care cercetează și se pronunță asupra abaterilor grave ale cadrelor militare.

Astfel, judecătorii Curții Constituționale au admis „excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art.34 și art.35 alin.(3) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare sunt neconstituționale”, potrivit unui comunicat de presă al instituției remis, marți, MEDIAFAX.

Art. 35 alineatul 3 din actul normativ menționat prevede următoarele: „organizarea și funcționarea consiliilor de onoare și consiliilor de judecată se stabilesc prin regulamentele militare”, iar articolul 34 stipulează că „recompensele se acordă, iar sancțiunile disciplinare se aplică potrivit regulamentelor militare”.

Articolul 35 din legea 80/1995 reglementează abaterile grave ale cadrelor militare, prevăzând că pentru cercetarea și judecarea acestora sunt înființate consilii de onoare și de judecată.

„Pentru apărarea onoarei cadrelor militare și evitarea abuzurilor, cercetarea și judecarea abaterilor grave sau a altor fapte de aceeași natură săvârșite de acestea, în armată, se înființează consilii de onoare și consilii de judecată”, potrivit alineatului 1 al articolului amintit.

De asemenea, alineatul 2 spune că se constituție în fiecare unitate consiliile de onoare, „iar consiliile de judecată la organele centrale ale Ministerului Apărării Naționale, statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele de armă, de armată și de corp de armată, precum și la alte eșaloane similare, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale”.

CCR a mai admis, în ședința de marți, excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art.2331 alin.(2) și alin.(3) din Ordonanța Guvernului nr.92/2003 și ale art.350 alin.(1) din Legea nr.207/2015 sunt neconstituționale.

De asemenea Curtea mai mai admis excepția de neconstituționalitate și constată că sintagma „care constituie mijloace de probă” din cuprinsul art.2331 alin.(5) din Ordonanța Guvernului nr.92/2003 cu referire la alin.(2) și (3) din același articol este neconstituțională.

Nun în ultimul rând CCR a decis să admită și excepția de neconstituționalitate și constată că sintagma „care constituie mijloace de probă” din cuprinsul art.350 alin.(3) din Legea nr.207/2015 cu referire la alin.(1) din același articol este neconstituțională.

Decizia CCR este definitiv obligatorie și va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, precum și Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală, care a sesizat Curtea.

CITEȘTE ȘI: Băutura-minune a călugărilor budişti: Energizantul perfect, sursă de antioxidanţi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.