Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie a instanței: Unii palestinieni au dreptul la azil în Israel... dacă sunt LGBTQ

Jugoslav Drobnjak / Alamy / Alamy / Profimedia
israel lgbt

Palestinienii LGBTQ+ aflați în pericol din cauza orientării lor sexuale pot cere azil în Israel, a decis duminică Tribunalul districtual pentru afaceri administrative din Tel Aviv, potrivit KAN news.

Judecătoarea Michal Agmon-Gonen a aprobat apelul unui palestinian din Cisiordania care fusese respins de Autoritatea pentru Populație din cauza faptului că este palestinian. Poziția Autorității pentru Populație este că palestinienii nu fac obiectul Convenției ONU privind refugiații și, prin urmare, Israelul nu este obligat să ofere azil niciunui palestinian.

Palestinianul care a depus apelul trăiește în Israel din 2015 și susține că viața sa este în pericol în teritoriile palestiniene din cauza identității sale sexuale. În apel, palestinianul a descris cum a fost împins să iasă în fața părinților săi după ce a refuzat să se căsătorească cu femeia pe care aceștia o aleseseră pentru el și cum tatăl său a răspuns atacându-l și chemând alte rude să îl atace și ele.

După ce și-a dat seama că viața îi este în pericol, palestinianul a fugit de acasă și a ajuns în Israel. După ce s-a ascuns în Israel pentru o vreme, palestinianul a contactat Autoritatea Civilă prin intermediul unei organizații care îi ajută pe arabii LGBTQ+ să solicite un permis de ședere. Cererea a fost refuzată inițial, dar, după alte proceduri, a primit un permis temporar.

Agmon-Gonen a respins poziția Autorității Populației cu privire la palestinienii care solicită azil, hotărând că Convenția ONU privind refugiații se aplică palestinienilor din Cisiordania și că aceștia au dreptul de a solicita azil pe motiv de persecuție sexuală și politică.

UNRWA, agenția ONU însărcinată cu acordarea de ajutor palestinienilor, menționează pe site-ul său web că Convenția ONU privind refugiații nu se aplică palestinienilor care beneficiază de protecție sau asistență din partea UNRWA, cu excepția cazului în care "această protecție sau asistență a încetat din orice motiv, fără ca poziția acestor persoane să fie definitiv stabilită în conformitate cu rezoluțiile relevante adoptate de Adunarea Generală".

Ministrul de interne va face apel la hotărâre

Ministrul de interne Moshe Arbel a anunțat, după publicarea hotărârii, că a vorbit cu Departamentul Procurorului General al Înaltei Curți de Casație și Justiție și că va depune un recurs împotriva hotărârii lui Agmon-Gonen.

Asociația Aguda - Asociația pentru Egalitate LGBTQ din Israel și-a exprimat indignarea față de decizia lui Arbel de a face apel la hotărâre, declarând că această decizie "nu numai că contrazice datoria statului Israel, ca stat democratic, de a fi alături de cei care sunt persecutați din cauza identității lor, dar contrazice și eforturile Israelului de a se prezenta în întreaga lume ca o țară prietenoasă cu LGBTQ în timpul războiului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.