Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie CEDO - Dizolvarea organizaţiilor de extremă-dreapta este legală

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit joi că decretarea dizolvării asociaţiilor de extremă-dreapta nu reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, întrucât aceste grupuri luptă împotriva ''valorilor de toleranţă, pace socială şi nediscriminare'', relatează agenţia EFE potrivit Agerpres.

Instanţa europeană a dat acest verdict în urma unei sesizări privind dizolvarea a trei grupări de extremă-dreapta decretată în Franţa în anul 2013 în urma decesului unui student membru al unei grupări antifasciste după o încăierare cu simpatizanţi ai extremei drepte.

În programul uneia dintre aceste grupări, denumită ''Tineri naţionalişti'', figurau ''obiective de ură şi discriminare faţă de imigranţii musulmani, se proclamau antisemitismul şi ura violentă şi discriminarea faţă de persoanele homosexuale'', erau lansate apeluri ''xenofobe'' pentru o ''revoluţie naţională'' menită ''să-i înlăture pe cei care nu sunt albi'', descrişi de respectiva grupare drept ''paraziţi care distrug suveranitatea Franţei'', motivează CEDO.

Dizolvarea este justificată dacă aceste grupuri ''folosesc dreptul lor la libertate de asociere cu obiectivul de a distruge idealurile şi valorile unei societăţi democratice. Activităţile lor sunt incompatibile cu fundamentele democraţiei'', consideră de asemenea judecătorii europeni.

În concluzia verdictului CEDO se mai arată că decizia de dizolvare a acestor grupări a fost luată ţinând cont de cunoaşterea profundă a situaţiei politice interne şi în favoarea ''unei democraţii capabile să se apere''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.