Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie CJUE: Activiştii de mediu au pierdut procesul privitor la politica europeană pentru climă

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins joi reclamaţia unei asociaţii de familii din UE care contestă politica europeană privind clima, pe motiv de lipsă a calităţii procesuale a reclamanţilor, transmite dpa.

Familii din Germania, Franţa, Italia, Portugalia şi România, cărora li s-au alăturat şi unele din Kenya şi Fiji, au susţinut împreună cu o asociaţie a laponilor din Suedia că măsurile comunitare sunt ineficiente în privinţa controlului vârfurilor de emisie de gaze cu efect de seră, scrie Agerpres.ro.

Citește și: CTP, ieșire furibundă la adresa susținătorilor medicului Flavia Groșan: ‘Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei, nu se duc la spital decât când încep să horcăie’

Cele zece familii şi etnicii sami care au contestat politica UE adoptată în 2018 lucrează în domeniile agriculturii şi turismului şi au cerut Curţii să ordone măsuri mai stricte de reducere a emisiilor.

Tribunalul - prima instanţă a Uniunii - respinsese deja reclamaţia ca inadmisibilă, pe motiv că familiile nu sunt afectate individual de legislaţie.

Citește și: Avocatul Poporului cere clarificări de la Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu și Raluca Turcan în legătură cu plata gărzilor pentru personalul medical și gărzile obligatorii neplătite

Reclamanţii au făcut apel, dar CJUE a susţinut decizia instanţei inferioare şi au respins demersul. Curtea a argumentat că dacă ar fi admise astfel de reclamaţii, ar exista "riscul de a face irelevante condiţiile de admisibilitate prevăzute" în tratatul Uniunii Europene, arată un comunicat de presă.

Sanna Vannar, reprezentantă a organizaţiei tinerilor sami în dosar, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de sentinţă. Ea a arătat că "poporul sami trăieşte zi de zi în mijlocul crizei climatice. Vedem cum criza climatică afectează renii, natura şi cultura noastră. Am vorbit despre aceste schimbări şi despre impactul lor de atâta vreme. Din păcate, nimeni nu ne-a ascultat. Sunt furioasă şi frustrată că UE nu ia în serios această problemă şi nu o tratează ca pe o urgenţă - deoarece este o urgenţă pentru popoarele indigene din Europa".

Citește și: Marcel Vela, executat pe model Radu Gavriș! (Opinie) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.