Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie controversată a Bisericii Ortodoxe Bulgare

Simeon de Saxa Coburg-Gotha a fost declarat oficial rege al bulgarilor de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

În sedinta Sfantului Sinod s-a decis ca fostul rege sa fie pomenit in liturghiile tuturor bisericilor si manastirilor din Bulgaria.

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, si fostul presedinte bulgar, Gheorghi Parvanov, s-au opus acestei decizii, sustinand ca Bulgaria este republica.

"Din punct de vedere al Constitutiei si dreptului public, un astfel de titlu nu poate si nu va fi recunoscut in Bulgaria", a declarat dr. Atanas Slavov, profesor de drept constitutional la Universitatea din Sofia. "Utilizarea unui astfel de titlu ca adresare poate avea doar importanta simbolica si nominala, ca expresie a traditiei si continuitatii istorice, cu atat mai mult ca biserica si statul sunt separate in Constituție. Biserica noastra, numindu-l pe Simeon regele bulgarilor, foloseste in mod evident titlul pe care acesta il detine in temeiul Constitutiei de la Tarnovo. Biserica declara astfel credința și apartenența la ordinea constituționala stabilita in Constituția de la Tarnovo, ceea ce este deja o problema majora. Acesta este un dualism, care, din punct de vedere drept public, este inadmisibil. Si din punct de vedere canonic exista o problema legata de decizia Sfantului Sinod. În anumite pasaje ale slujbei, unde este necesara pomenirea regelui Bulgariei, Simeon al II-lea, conform canoanelor sunt pomenite si autoritatile statului. Este evident faptul ca Sfantul Sinod amesteca politica cu biserica", a comentat Slavov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.