Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie definitivă a ÎCCJ în cazul Traian Berbeceanu

Traian Berbeceanu

Anchetatorii comisarului Traian Berbeceanu au pierdut ultima şansă de a nu compărea în faţa judecătorilor, în dosarul probelor false întocmite împotriva fostului comandant al BCCO Alba. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţiile formulate de Ioan Mureşan şi Alin Muntean împotriva deciziei de admitere a probelor şi începere a judecăţii.

Decizia de la ÎCCJ a fost pronunţată vineri, 31 octombrie 2014. Al treilea inculpat, Nicolaie Cean, nu a formulat recurs la precedenta hotărâre a instanţei de judecată din luna septembrie. Ex-procurorii Ioan Mureşan, Nicolaie Cean şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean au fost trimişi în judecată în iulie 2014. Cei trei sunt acuzaţi că au falsificat probe împotriva comisarului Traian Berbeceanu care au avut ca efect arestarea preventivă a poliţistului.

Perioada de ”adunare” a probelor a avut loc în anii 2012 şi 2013, iar reţinerea şi arestarea comisarului şef s-a produs în cotombrie anul trecut. Berbeceanu a stat 30 de zile în arest. Cei trei inculpaţi trimişi în judecată de DNA s-au folosit inclusiv de interlopi anchetaţi în trecut de Berbeceanu, care au recunoscut, ulterior, în faţa procurorilor că au minţit iniţial. Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriul procurorilor DNA următoarea:

În cursul anului 2012, BERBECEANU TRAIAN a transmis inculpatului MUREŞAN IOAN, atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, că are informaţii cu privire la activităţi infracţionale desfăşurate de inculpaţii CEAN NICOLAIE şi MUNTEAN ALIN, atrăgându-i atenţia că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se şi informaţii privind deţinerea de către BERBECEANU TRAIAN a unor înregistrări în sensul celor arătate.În luna august 2012 inculpatul Mureşan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu Traian, şef al B.C.C.O. Alba, să îl numească pe inculpatul Munteanu Alin şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor (S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.

În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie – decembrie 2010, în lucru la inculpatul Munteanu Alin.   În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea inculpatului Mureşan Ioan.  Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpaţii Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta.

Astfel, în acest context a rezultat că, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, inculpaţii Mureşan Ioan şi Muntean Alin au direcţionat declaraţiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală. Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate. O altă categorie de declaraţii, ce au fost utilizate de inculpatul Mureşan Ioan în susţinerea acuzării, au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut. De asemenea, inculpatul Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale. Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10 mai 2012, a rezultat că postul telefonic, menţionat de inculpatul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenţionate, nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană.

În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeaşi persoană despre efectuarea, în data de 08 octombrie 2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de inculpatul Mureşan Ioan conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză. Din actele prezentului dosar a mai rezultat că inculpatul Cean Nicolaie, care până în vara anului 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri şi a pus la dispoziţie celorlalţi doi inculpaţi, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii nereale împotriva lui Berbeceanu Traian.

De asemenea, a transmis unor persoane ce urmau a fi audiate în calitate de inculpaţi promisiunea, din partea inculpatului MUREŞAN IOAN, că, dacă vor accepta să facă declaraţii incriminatoare la adresa lui BERBECEANU TRAIAN, vor beneficia de uşurarea situaţiei juridice.  Acelaşi inculpat a furnizat anumitor martori, anterior audierii lor de către inculpatul MUREŞAN IOAN, date nereale cu privire la participaţia penală a lui BERBECEANU TRAIAN, în scopul introducerii acestor informaţii false în declaraţiile date anchetatorilor. Contribuţia sa, la susţinerea anchetei efectuate în mod abuziv de inculpaţii MUREŞAN IOAN şi MUNTEAN ALIN, s-a mai materializat şi prin formularea unei declaraţii personale, împotriva lui BERBECEANU TRAIAN, ca martor cu identitate protejată, aducând o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale persoanei vătămate: respectiv libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.

Acuzaţiile procurorilor:

MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:  - abuz în serviciu;  - represiune nedreaptă;  - fals intelectual;

CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 - 15.08.2013, în prezent pensionat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie;

MUNTEAN ALIN MIREL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:  - abuz în serviciu;  - fals intelectual, în formă continuată;  - complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, scrie adevarul.ro

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.