Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie fără precedent a statelor BRICS: Ce mişcare fac chinezii

BRICS

Boardul Noii Banci de Dezvoltare (NBD) a principalelor economii emergente (BRICS) a aprobat emiterea unei emisiuni de obligatiuni in yuani, cu scadenta la cinci ani, a anuntat vineri ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, pentru agentia de presa Interfax, transmite Reuters.

Citeşte şi: Simona Halep dusă, de urgenţă, la SPITAL: 'E o durere mare'

"NBD va obtine fondurile de pe piata chineza si dupa ce va primi un rating de la agentiile de evaluare financiara, va accesa si pietele internationale", a declarat Siluanov, potrivit Agerpres. In prezent, Noua Banca de Dezvoltare beneficiaza de un rating "AAA" din partea agentiilor interne de evaluare financiara. Aceasta va fi prima emisiune in yuani vanduta pe piata interbancara de obligatiuni a Chinei si vine la mai putin de 12 luni de la lansarea oficiala a NBD, care ar urma sa concureze cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Citeşte şi: Decizie de ultimă oră a Tribunalului: Ce se întâmplă cu un apropiat al lui Victor Ponta

Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) vor contribui in mod egal la capitalul initial al bancii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Aceasta suma va fi dublata in urmatorii ani iar operatiunile vor incepe in 2016. Sediul institutiei va fi in Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va detine presedintia bancii in primii cinci ani, fiind urmata de Brazilia si Rusia.

Citeşte şi: Noi acuze la adresa lui Marian Munteanu: Ce i se reproşează din Israel

Liderii BRICS negociaza din 2009 infiintarea bancii de dezvoltare, dar sunt presati de iesirile masive de capital de pe pietele emergente, care au inceput anul trecut, pe fondul retragerii masurilor de stimulare in SUA. NBD reflecta sporirea influentei statelor BRICS in lume, ele reprezentand aproape jumatate din populatia lumii si aproximativ o cincime din PIB-ul global. Liderii principalelor economii emergente au declarat, in repetate randuri, ca Banca Mondiala si FMI nu acorda suficiente drepturi de vot statelor in curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele bancii va fi majorarea fondurilor imprumutate statelor in curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructura. Statele BRICS au infiintat si un Fond de rezerve valutare comune - in valoare de 100 miliarde de dolari - destinat protectiei impotriva volatilitatii cursului de schimb, afectat de asteptata decizie a SUA de a retrage masurile de stimulare monetara. Aceste rezerve valutare comune vor permite tarilor BRICS sa lupte impotriva influentei negative a fluctuatiilor de pe pietele valutare.

Citeşte şi: DRAMĂ pentru unul dintre cei mai mari pictori români: A fost diagnosticat cu cancer

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.